A magas szintű közösségi összefogás eredményei a DélKerTÉSZ-nél

A Szentesi Paprika a Hungarikumok között.

Délalföldi Kertészek Szövetkezete ebben az évben is részt vesz minden olyan kiállításon és szakmai rendezvényen, ahol megmutathatja azt a magas szintű közösségi összefogást, amellyel a figyelmet termelőik tevékenységére, a komplex integrált termesztési technológiák alkalmazásával előállított kiváló minőségű termékeikre irányíthatja.


A bővülő lehetőségekről beszélgettünk Nagypéter Sándor elnök úrral, aki elmondta, hogy a Szentesi Paprika 2021. decemberi hungarikummá válásával ez év június 23. és 25. között részt vehettek a kecskeméti Hungarikum Fesztiválon.
-Standunkon szinte a teljes portfóliónkat megtekinthette a közönség. Tovább erősítettük a Szentesi Vagányok brandet. A vendégek megkóstolhatták termékeinket. Ennek a brandépítésnek az egyik nagyon fontos üzenete éppen a fiatal korosztályok felé az, hogy megkedveljék a hazai zöldségeket. Segítsük az itt élőket, hozzuk helyzetbe termelőinket és telephelyeinken 100%-ban helyi munkavállalók megélhetését biztosítsuk – mondta.

Termékkóstoló és csomagolások.

Hogyan készülnek az idei Farmer Expóra?

A hagyományos rendezvény augusztus 17. és 20. között várja a látogatóit Debrecenben. Az idei megjelenésünk hasonló lesz, mint a tavalyi. Ezúttal is célunk a kitartó jelenlét, de nem is panaszkodhatunk, hiszen a belföldi forgalmunk volumene jelentősen növekedett tavaly óta is. A termékeink a diszkont áruházláncok polcain keresettek.

Mit jelent az, hogy egy-egy terméknek van réspiaca?

Például azt, hogy a pritamin paprika, Hazánk kincse néven még – mondhatni – kísérleti jelleggel van jelen. A tavalyi hozamot próbáljuk tartani, még ha kisebb termőterületen állítják is elő a termelőink. Figyelemmel kísérjük annak az ún. réspiacnak az alakulását, ami nagyban meghatározza a termékkel kapcsolatos jövőbeni elképzéseinket.
De ilyen az újdonságként megjelenő snack paprika, amely szép sárga és piros színével, kis méretével és édes ízével segíti elő, hogy a gyermekek megszeressék a zöldségféléket, és váljék számukra természetessé azok rendszeres fogyasztása. Ugyanilyen réspiaci termék továbbá a hegyes erős paprika kosszarvú változata, amely édes paprika. De a hazai termesztésű kaliforniai paprikára is nagy igény mutatkozik.

Teljes kapacitással működik az új Logisztikai csarnok.

Lesz az idén még egy új rendezvény, amelyen részt vesznek a környezettudatosság jegyében…

Áder János Kék Bolygó Alapítványa rendezi a PLANET 2023 fenntarthatósági expót és szakmai konferenciát szeptemberben, ahol be tudjuk mutatni az eddig elért eredményeinket és a jövőbeni célkitűzéseinket, aminek fontos eleme a napelem rendszer további bővítése telephelyeinken, valamint a gázfűtés kiváltása hőszivattyú rendszerrel. De legalább olyan fontos feladatunk, hogy a komplex integrált termesztés rendszerét oltott palántákkal, a különféle időjárási jelenségekre, kártevőkre rezisztens vetőmagok alkalmazásával és minél kevesebb növényvédő szer használatával oldjuk meg. Be tudjuk mutatni logisztikai rendszerünket, és az alternatív csomagolóanyagok használatát, vagy a körforgásos gazdálkodás gyakorlatát.

Idén a Paprika napja nem Szentesen lesz.

Valóban, ebben az évben a Magyar Paprika Napját Hajós rendezi, mégpedig a fűszerpaprika termesztés aktuális helyzetét, a termesztés jövőbeni feladatait helyezve a fókuszba. A szakmai nap szeptember 8-án lesz – említette az elnök úr, aki arról is beszámolt, hogy a két évenként hagyományos OMÉK-on is megjelennek októberben, s majd ezután a helyi hajtatási konferenciára is sor fog kerülni a szentesi telephelyen.

Dömsödi Teréz (Fotók: DélKerTÉSZ)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42222 online lapszámunk 1. és 3. oldalán.


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.