Paralimpia: Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Berlinben járt magyar küldöttséget

A sport összetartó szerepét hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazatért magyar küldöttség június 27-i ünnepélyes fogadásán. Berlinben a 77 magyar versenyző 74 érmet (32 arany, 26 ezüst, 16 bronzérmet) szerzett.

 “Nehézségekkel terhelt világunkban van valami, ami összeköt, egységet kovácsol, és ez a sport” – hangsúlyozta Schmidt Ádám, majd megköszönte a szülőknek és a családtagoknak, hogy a kezdetektől ott álltak a gyerekek mellett és segítették őket, hogy megvalósíthassák álmaikat és kiemelte szerepüket a versenyzők sikereiben.

 “Azt tanultam tőletek, hogy számotokra nem létezik az a szó, hogy lehetetlen, mert olyan helyzet sem létezik. De lehetetlent a szüleitek, edzőitek és vezetőitek sem ismernek” – fogalmazott a küldöttség tagjaihoz fordulva a Magyar Sport Házában tartott eseményen Schmitt Pál, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség egyik nagykövete.

 Lengyel Lajos (képen középen), a szövetség elnöke arról beszélt, hogy felejthetetlen közel három hetet töltöttek Berlinben.

 “Büszkék voltunk rá, hogy a berlini Olimpiai Stadionba Novák Katalin köztársasági elnök vezetésével vonult be a magyar küldöttség, ilyenre még nem volt példa” – mondta az elnök, majd felidézte a 74 magyar érem melletti értékes helyezéseket, amelyekre – ahogy fogalmazott – nagyon büszke mindenki. Lengyel Lajos köszönetet mondott a támogatóknak, a társ sportszervezeteknek, a felkészítő edzőknek, akik nélkül nem születhettek volna meg a kitűnő eredmények.

 Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakos, köztársasági elnöki tanácsadó saját sportolói pályafutásából vett példákkal biztatta a versenyzőket, majd mottóként megfogalmazta: “Tegyétek azt, amiben hisztek, és higgyetek abban, amit tesztek!”

Kocsis Fülöp érsek, metropolita, a szövetség nagyköveteként köszöntötte a delegációt, további egybetartozást, sikereket és áldást kért a csapatra.

A meghívott vendégek között foglalt helyet Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere, Dr. Szabó Balázs jogi és vállalati kapcsolatok igazgató a Szentkirályi Magyarország Kft. részéről, valamint Pitz András a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgató-helyettese, Szappanos Pál István az MKSZ Parasport Albizottság elnöke, Csomor Tibor, az MKSZ Parasport Albizottság tagja és Sütő Csilla, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára. Tiszteletét tette az eseményen Wisinger János, az MSOSZ tiszteletbeli elnöke, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, továbbá Ivkovic Stojan, a férfi kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya és Ivkovicné Béres Tímea 108-szoros válogatott kosárlabdázó is.

 Az esemény hangulatát felidéző kisfilm megtekintése után elhangzott, hogy a vasárnap véget ért, sorrendben 16. világeseményen 190 ország 7000 sportolója vett részt. A magyar csapatnál 15 sportágból 10 szakág ünnepelhetett aranyérmet Berlinben. A legtöbb érmet, összesen tizenkilencet a tornászok szerezték, őket követik a görkorcsolyázók tizenkét éremmel. Csapatsportágakban a kézilabdázók és a labdarúgók ezüstérmet, a kosárlabdázók pedig bronzérmet vehettek át.

A 190 ország 7000 sportolóját felvonultató világesemény június 25-én a záróünnepséggel fejeződött be.

Fotó: eM. Soós György – Információ: MTI, MSOSZ –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.