Tájékoztató a deszki és a szentesi kórház integrációjáról

Az országgyűlés 2023 májusában fogadta el az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében július elsejétől a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került.

Az említett kórházak költségvetési szervi jogállása július elsejétől megszűnt, és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) részeként működnek tovább, SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrum és SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum néven.

Az egészségügyi intézmények működtetése az integrációval a lehető legoptimálisabbá válik, az adminisztrációs terhek csökkennek, a beszerzések kedvezőbb feltételekkel zajlanak majd. Az érintett településeken a zavartalan betegellátást a három intézmény szakemberei közösen biztosítják. Az integrációnak köszönhetően lehetőség nyílik az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint bizonyos műtéti és szakmai tevékenységek és az ellátásszervezés racionalizálására. Mindez jelentős HR optimalizációt eredményezhet az intézményekben.

A törvényben meghatározott oktatási, tudományos kutatási és betegellátási feladatok ellátását szolgáló ingatlanok ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel kerültek a szegedi egyetem tulajdonába. A meghatározott ingatlanok tulajdonjogát az SZTE a terhekkel együtt szerezte meg. Az ingatlanjuttatással egyidejűleg a közfeladat ellátásával kapcsolatos jogok és kötelezettségek, a feladatok ellátásához szükséges eszközök tekintetében a vagyoni jogok és kötelezettségek is az Egyetemre szálltak át. A feladat ellátásával összefüggő hatósági engedélyek jogosultja az Egyetem klinikai központja.

A jogutódlással az egészségügyi dolgozók változatlanul egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak, az egészségügyben dolgozók egészségügyi szolgálati jogviszonya a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonnyá alakult át.

SZTE Sajtó
(Kép forrása: www.weborvos.hu)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.