26 tehetséges diákot díjazott 3,5 millió forinttal a Szentes – Csongrád Rotary Club

Pénteken, június 16-án délután izgatott fiataloktól, hozzátartozóiktól és a Szentes – Csongrág Rotary Club tagjaitól volt nyüzsgő a Szentesi Tóth József Színház előcsarnoka, nézőtere.
A rotarysok idén már negyedik alkalommal hirdették meg a szentesi és csongrádi középiskolások körében a „Higgy magadban és kinyílik a világ” tehetség támogató ösztöndíj pályázatukat.
Azoknak a 9. – 12. évfolyamos tanulóknak a pályázatát várták, akik valamiben tehetségesnek, ambiciózusnak érezték magukat. Lehetett ez kivételes tanulmányi előmenetel, művészeti-, sport-, technikai tehetség vagy olyan hobbi, amely „elvarázsolja” a diákot és környezetét, szüleit, tanárait vagy éppen diáktársait,
A 2023. évi pályázat – az előző három évbeli növekvő ismertség és népszerűség folytán is – nagyon sikeres lett. Az első évben, 2020-ban még csak 8 jelentkező volt, 21-ben 17, 22-ben 18, most pedig 26. Szentes és Csongrád összes középiskolájából érkezetek pályázatok, de még Hódmezővárhelyre járó diáktól is.
A fiataloknak első fordulóban írásban kellett bemutatni önmagukat és azt a téma területet, amiben ők vagy/és környezetük kiemelkedőnek ítéli eddigi eredményeiket, jövőbeli ambícióikat, tehetségüket. Diáktársuk, tanáruk ajánlásával is kiegészíthették a pályázati anyagot. Az írásos beadványokat a rotary klub tagjaiból álló zsűri értékelte és minden pályázót érdemesnek tartott a második fordulóra, a szóbeli beszélgetésre.
A pénteki díjátadó gála keretében kapták meg a zsűri értékelése alapján kialakult sorrend szerint a diákok az elismeréseket, okleveleket és az anyagi támogatásokat.
Nem a legjobb tanulókat, hanem a legmotiváltabb fiatalokat keresték a kiírásban és az értékelésben.
A díjátadót Nagy Csillag Róza ifjú hegedűművész, a tavalyi pályázat egyik nyertese nyitotta meg gyönyörű hegedű játékával. A díjak átadása között felléptek Kiss Viktória színésznő és Náray Erika színművész is.
A színvonalas művészi produkciókkal színezett gála keretében kerültek átadásra a díjak: 9 elismerő oklevél, 6 bronz és 9 ezüst minősítés, továbbá a két fődíj: egyik Puskás Szilvia Erzsébet csongrádi diáknak, másik a szentesi Tomcsányi Péternek.
A dolgok különös alakulása folytán mindketten a csongrádi Batsányi János Gimnázium diákjai: Szilvia fitkid-bajnok és programozó, emellett zongorázik, rajzol és fest is; Péter pedig biológia-kémia szakos, de tehetséges zongorista, hegedűs és orgonista.
A legeredményesebb iskola az Alföldi ASZC Bartha János Technikum lett, míg a legjobb segítő tanár címet Szvetnyik Melinda, a HSZC Szentesi Pollák Antal Technikum tanára kapta.


A gálán került átadásra Tímár Ferencnek a Magyarországi Rotary legmagasabb kitüntetése, a Szent-Györgyi Albert díj, a rotary klub működését hosszú évek óta segítő, kiemelkedő, mindenkor nagyon készséges és professzionális informatikai, másodtitkári munkájáért.
A diákok komoly anyagi támogatásban, egyszeri „ösztöndíjban” is részesültek, mely a Szentes – Csongrád Rotary Club tagjainak, a Rotary Magyarországnak és a Rotary A Tehetséges Gyermekekért Alapítványnak köszönhetően összesen 3,5 millió forintot tett ki. A rotary klub és alapítványa ezúton is köszönetét fejezi ki támogatóiknak, akik nélkül nem kaphattak volna a tehetségek ilyen jelentős támogatást: Terra Coop Kft, Grow Group Palánta Kft., Ottlecz Anna, Profi-TOM Kft., Autark Kft., Váczi Vill. Kft., Tyukász Mátyás és felesége, HUNOR COOP ZRt., Globál Glass Hause Kft., HK-Ceram Kerámiagyártó Kft., Legrand Magyarország Zrt., Szeb-Ko Pálinkaház és Almárium, Metal-Com Zrt., Szentes Városi Szolgáltató Kft., Szent Damján Gyógyszertár.

Horváth István
Fotó: Vidovics Ferenc

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.