Daloló etika órákért – DVD-n népdalaink színe-java

A Vizeli Trió széki dallamokat szólaltatott meg.

A Szentes Kistérségi Civil Televíziózásért Alapítvány és a Zöldág Hagyományőrző Szakkör május 27-én, a Kossuth téren mutatta be a Csodafiú-Szarvas népzenei DVD zenei anyagát és rendeltetését.

Néhány évtizede még nem kellett népszerűsíteni a népzenét, de ma már szükség van erre – említette Bocskay István a délutáni műsor műsorközlője.

Hankó Györgyné a könyv és a DVD anyagáról beszélt.

Hankó Györgyné a Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetője, ny. néptánc pedagógus, utalva a kisgyermekek népdaléneklésére, példaként említette, hogy minél fiatalabb korban kell elkezdeni a gyermekekkel a közös éneklést, hogy ily módon mielőbb megismerhessék a magyar nyelv ritmusát. A népdalok szövege olyan régi bölcsességekről szól, amelyekből tanulni érdemes. Népi kultúránk megőrzése érdekében az ének-zeneoktatás nagyon sokat tett a korábbi évtizedekben.

Hankó Györgyné elmondta, hogy Nógrády Andor: Magyar népdalok, népballadák és románcok című kötete adta a DVD zenei anyagának alapját, azaz 75 énekelt, szöveges népdal, majd az énekelhetőséget segítő hangszeres feldolgozás szolgálja, hogy minél többen megtanulhassák a népdalokat.

A népzenei DVD elsősorban az általános iskolák számára készült, hogy un. daloló etika órákon együtt énekeljenek. Ezen a délutánon, a DVD-n közreműködő Balla Tibor Arany Páva nagydíjas népzenész, Szűcs Miklós népzenész, Vizeli Balázs, Márton és Máté, a Vizeli Trió, műsorával szórakoztatta a közönséget, miközben a DVD bejátszások ismertették a közönséggel a tanító népzenei anyagokat, amelyek emléket állítanak Szentes 150 évvel ezelőtti hangszeres hagyományainak, a tekerő és klarinét muzsikának is, s amelyeket a fenti muzsikusok örökítenek meg a hanghordozón.

A délutáni műsor fellépői voltak a Tolna megyei Sárpilisről érkezett Gerlice Madár Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncosai. A 2001-ben alakult együttes népviseletéről megtudhattuk, hogy a női viseletek tükrözték a korabeli vagyoni helyzetet, de a hölgyek családi állapotát is.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.