Lehetünk a régió kulturális fővárosa?

Dr. Dobos András az Oktatási, Kulturális és Művelődési Bizottság tagja, Vesmás Péter elnök, Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

A jövőbeni együttműködés reményében fogadta Szentes Város Önkormányzata és a Koszta József Múzeum május 23-án Vesmás Péter Ybl-díjas építészt, az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportjának elnökét.

A múzeum Koszta termében tartott tájékoztató beszélgetésen Szabó Zoltán Ferenc polgármester vázolta, hogy vannak a városnak olyan projektjei, amelyben Vesmás Péter cége tervezőként működött közre. Ilyen pl. a Zöldségpiac új csarnokának kialakítása. Jó, ha kívülről, mások is rálátnak városunk arculatára, sokéves szakmai tapasztalattal alkotnak véleményt, segítve ezzel a munkánkat – fogalmazott.

 – Ahogy Szegednek a Tisza, Szentesnek a Kurca jelenti a természet adta csodát, amelyhez, mint adottsághoz, alakíthatjuk a belváros összképét. Kíváncsiak vagyunk azokra az ötletekre, amelyek szebbé, komfortosabbá tehetik városunkat – tette hozzá.

Móra József önkormányzati képviselő és Varga Márta titkár.

Irsai Farkas László a vendéget arról tájékoztatta, hogy a múzeum, mint Szentes Város Önkormányzata fenntartásában lévő intézmény, azt a víziót táplálja, hogy a Délalföld kulturális fővárosává válhasson Szentes. A megyeszékhelyi cím elvesztésével a helyi közgyűjtemény gazdagsága még csak bővült. A vidéki tehetségek sokasága, az értékőrző gondolkodásmód, a Koszta hagyaték, melynek értékbeli letisztítása ugyancsak várat magára, a Szentesikum része. Ám igazából Szentes – Szeged –Szabadka háromszögben érdemes gondolkodni pl. a szecessziós épületet, történetük vonatkozásában – mondta a házigazda, múzeumigazgató.

Irsai Farkas Lászlóval kiegészülve.

Vesmás Péter, az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportjának elnöke ismertette a Munkacsoport létrejöttének körülményeit. Szólt arról, hogy Makovecz Imre építész kezdeményezte azt a munkát, amely végül a Magyar Művészeti Akadémia, mint köztestület, összművészeti támogató szerepéhez vezetett. Jelenleg 28 akadémikus képviseli a különféle művészeti ágakat az MMA-ban. A Szegedi Regionális Munkacsoport, melynek elnöke lett, 18 főből áll. Varga Márta titkár végzi a feladatok koordinálását. Valójában a Dél-alföldi régió mellett a Szeged-Szabadka- Temesvár-Zenta tengelyben, színházi produkciók, publikációk megjelenése, művészeti albumok, kiállítások, konferenciák támogatásában gondolkodnak. Az idős művészek járadéka épp úgy a jövőbeni tervek között szerepel, mint a fiatal tehetségek ösztöndíj programja – tudtuk meg.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.