Májustól üzemel az új logisztikai csarnok a DÉLKERTÉSZ-nél – Folyamatosak az eszközbeszerzések

A csomagolóban.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete a 2022-es esztendőt közel 18 milliárd forint zöldség-gyümölcs árbevétellel zárta. A teljes értékesítés a zöldség-gyümölcs ágazatban 53 ezer tonna volt, amelynek több mint felét tette ki a konzervipari zöldségalapanyag. A frisspiaci termékeken belül továbbra is a TV-paprika vezet 11 ezer tonnával, míg fürtös paradicsomból 8.800 tonnát értékesítettek. Jól sikerült a kaliforniai és a pritamin paprika bevezetése is, és tovább nőtt a paradicsom különlegességek piaci szerepe, tudtuk meg Nagypéter Sándor elnök úrtól a napokban.

Hogyan lehetett a válság hatásait csökkenteni az eredményesség érdekében?

-Tagjainknak 4,4 milliárd forinttal fizettünk ki többet, mint 2021-ben. Sajnos azonban jelentős volt mind a termelő, mind a logisztika területén a költségnövekedés az input anyagoktól az energián át, egészen a munkabérekig, nem beszélve az inflációról. A TÉSZ villamosenergia-költsége mintegy négyszeresére, a gázfűtésé hatszorosára növekedett. A fuvarköltség a gázolaj ár miatt 160%-kal emelkedett. Elmondható azonban, hogy a termelői árak növekedésével, különösen a két vezető termék, a fehérpaprika és a fürtös paradicsom mintegy 40%-os, valamint az exportunk ugrásszerű növekedésével számolhattunk. A 27%-os teljes költségnövekedést egyrészről a 10%-os forgalmazási és működési költséglevonás növekedéséből, valamint a TÉSZ-ek Operatív Programja által nyújtott támogatási lehetőségekből próbáltuk ellensúlyozni. Tanulsága az elmúlt esztendőknek az is, hogy a jövőbeni fejlesztésekhez sokkal nagyobb összegű beruházási önerőt tartalékoljunk, mint korábban.

-A napokban lesz a 10.500 négyzetméteres logisztikai csarnoképület ünnepélyes átadása. Elkészült tehát a „karácsonyfa”. Hol tartanak a „díszítéssel”?

-Az új logisztikai központ használatbavételi eljárása decemberben indult és a jogerős engedélyt március 8-án kaptuk kézhez. Fokozatosan haladunk a „díszítéssel”, hiszen májusban élesben is használatba vesszük a létesítményt.
Kiépült az informatikai rendszer és kamera hálózat. Hazánk egyik legmodernebb füst-, és tűzvédelmi riasztó felügyeletét 2 portaszolgálattal, hoztuk létre, hogy megfeleljünk a szigorú katasztrófavédelmi előírásoknak. A rámpakiegyenlítőhöz megtartottuk az oktatást a dolgozóknak és a kamionosoknak. Megoldjuk a göngyölegtárolást, a jövőben pedig, reményeink szerint szalagpályák viszik a göngyöleget a gyűjtőhelyre – sorolta az elnök úr, majd hozzátette.

Nagypéter Sándor ügyvezető és Ledó Ferenc ny. elnök, szaktanácsadó a tavalyi Farmer Expón.

-Azonban a régi hűtőházba is vásárolunk a napokban három új automatizált paprikaválogató gépet, hogy a kis- és közepes termelők részére nagyobb válogatási lehetőség álljon rendelkezésre. Az új logisztikai csarnoképület csomagoló részébe automatizált csomagológépeket és két új, un. rakatbontó-építő, teljesen automata, robottechnológiás rendszerben működő gépeket helyezünk el. Folyamatosak tehát a fejlesztési beszerzéseink.

Hogyan látja a közeljövő kihívásait? Mely területekre kell összpontosítaniuk?

-A TÉSZ-es saját beruházásokra, a TÉSZ támogatási programjára és a tagjaink fejlesztéseire tudunk a jövőben is számítani. Versenyképességünk megtartása érdekében a napelem kapacitásunkat tovább növeljük és a gázfűtést hőszivattyús fűtésre kell kiváltanunk. Elmondhatjuk, hogy a DélKerTÉSZ vagyona az elmúlt 5 évben megháromszorozódott, van tehát esélyünk arra, hogy 2030-ra a holland TÉSZ-ek átlagos szintjét megközelítsük. Az idei évi közel 2 milliárdos fejlesztésekből a közel 800 millió forintos termelői beruházásokat emelném ki, amelyből öt helyen napelem létesítése, üvegházakban művelő kocsik, csomagoló gép, targoncák beszerzése, Linear öntözőberendezés, öntözőtelep és szivattyúk telepítése valósul meg. Ez is mutatja, hogy tagjainkat továbbra is támogatjuk a TÉSZ támogatási rendszerben. A 470 tagunk 75 ezer tonna terményre szerződött erre az évre, amelyből 28 ezer tonna a frisspiaci termék. Nagyon aprólékosan odafigyelve, körültekintően eljárva megyünk előre 2023-ban is.
Dömsödi Teréz (Fotók: DélKerTÉSZ)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42215 online lapszámunk 1 és 3. oldalán.    

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.