Felkészülés a strandszezon kezdetére

Szabó József munka közben.

A közelmúltban több témát érintő sajtótájékoztató volt a Szentesi Sport- és Üdülőközpontban, amikor Szabó Zoltán Ferenc polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat célja a város zöldfelületeinek bővítése, a faállomány egészségének megóvása. A napokban a ballagó általános és középiskolai osztályoknak adományoztak facsemetéket, az óvodások pedig madárodúkat kaptak. Az 1000 fa programot két év alatt valósítják meg. Nem elég azonban a fákat elültetni, ügyelni kell arra, hogy a szélsőséges időjárásnak és a kártevőknek minél kevesebb fa essen áldozatul. Ahogy jelenleg az Üdülőközpont területén is, úgy a város más pontjain, ügyelnek a fák egészségére, a rendszeres állapotfelmérést a szükséges kezelések követik.

Berezvai Csilla főkertész a város két meghatározó fa fajtájának károsodásáról számolt be. Aktuális a platánvész megelőzésére irányuló injektálásos eljárás, amelyet az Üdülőközpont három platánfáján végzett el az Erődmérnök Kft. munkatársa, Szabó József. A kezelést a korosodó platánokon kétévenként ismételni kell. Ez a kártevő 2-3 éven belül az egymás közelébe ültetett platánfaállomány teljes egészét képes elpusztítani – hallottuk. A vadgesztenyefákat pedig endoterápiás eljárással védik meg az aknázómoly kártételétől.

Városunkban most kezdték alkalmazni a gyökérinjektálást. Ez az eljárás mind a fiatal, mind a korosabb fáknál alkalmazható. A főkertész asszony elmondta, hogy a brűg melletti nyárfa vizsgálata is megtörtént, mind a 3D vizsgálat, mind a húzáspróba szerint a fa teljesen egészséges. Nem lehet tehát kivágni csak azért, mert néhány héten át a pihéi igen zavaróak.

Az Erdőmérnök Kft. munkatársa, Szabó József elmondta, hogy a hetven éve ismert platán csipkéspoloska, és a mintegy 4 évtizedes vadgesztenyelevél aknázómoly ellen a mai napig sem alakult ki olyan rovar populáció, amely féken tudná tartani. Utóbbi esetében egy háromgenerációs áttelelő pár akár több százezer levélaknázót képest teremteni. A kártétel látványos jele, augusztusra már lehull a gesztenyefa lombja.

A szakember elmondta, hogy 3 mm-es lyukon a fa törzsébe nagy nyomással juttatja be a gomba- és rovarölőszert az injektálás módszerével. Ez a dózis bő 1 évig hat.

Babovka Géza a Szentesi Sport- és Üdülőközpont műszaki vezetője az aktuális fejlesztésekről, karbantartásokról beszélt. Felhívta a figyelmet a június 10. strandnyitóra, amelyre sok-sok programmal készülnek. Tervezik a fedett 50 méteres medence karbantartását és a brűg kismedencéinek, valamint a halacskás termál medence burkolását. Szólt arról, hogy esedékes volna a játszótér teljes modernizálása. Most azonban pályázati forrásból új mászókát telepítenek, saját erőből pedig felújítják a hintát, palincsot és a homokozót. Tervezik légvár beszerzését is.

A műszaki vezető hozzátette, jegyáremelés nem lesz, és a csúszdapark használatát is beépítik a jegyárba. Ily módon olcsóbb, gazdaságosabb lesz az Üdülőközpont szolgáltatásait igénybe venni a főszezonban.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.