Érdekességek a pénzügyi világból – Hogyan lehet hasznot húzni a vásárlóerő csökkenéséből?

(Fotó illusztráció. http://www.creditline.hu)

Életünk számos területén szükségünk van biztonságra – legyen az szociális vagy anyagi jellegű, – hogy az esetleges kockázatokat minimalizáljuk, vagy teljes mértékben kiküszöböljük. Ez különösen igaz a pénzügyi területen, ahol jelenleg a bizonytalanság uralkodik. A biztonságos háttér megteremtésében számos olyan, a válság hatását ellensúlyozó pénzügyi eszköz lehet segítségünkre, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságosabb és kiszámíthatóbb módon kezeljünk vagyonunkat.

Sok múlik a megtakarítási szokásokon

Biztos már bennünk is megfogalmazódott a kérdés, hogy mibe fektessük a pénzüket, vagy melyik befektetési forma tudná számunkra a legnagyobb hozamot biztosítani. Még mielőtt a megtakarítások mélyére ásnánk magunkat, érdemes először a pénzügyi tervezés alapjainak figyelmet szentelni.

Mielőtt egy nagyobb összeget kockáztatnánk, érdemes a megtakarítási szokásainkon változtatni. Erre lehet egy hatékony módszer a 80/20-as szabály, vagy más néven Pareto-elv, megalkotása egy neves közgazdászhoz, Vilfredo Paretohoz kötődik. Az elv a társadalomban jelentkező egyenlőtlen vagyonelosztást magyarázza, de ma már a megtakarítások kezelésénél a szakemberek is ezt a módszert javasolják. A szabály szerint a bevételt két részre kell bontani: a jövedelem 20%-a teszi ki a megtakarítást, míg a fennmaradó 80%-a pedig szabadon elkölthető összegkeretet.

Befektetés válság idején

Továbbra is erős a magyar gazdaságba vetett bizalom, hiszen az inflációt követő állampapírok népszerűsége töretlen a pénzüket menekítő magyar lakosság körében. A tényt a statisztikák is alátámasztják, miszerint az államadósság egyötöde már a magyarok kezében van, amelyre az eddigiek során nemigen volt példa.

Az erős infláció betörését követő időszakban a Prémium Magyar Állampapír kamata 16 százalékra emelkedett, így a változó kamatozású, inflációkövető állampapír a magas inflációs környezetben is ideális lehet azoknak, akik 4 vagy 7 éves távon keresnek alacsony kockázatú, mégis jövedelmező befektetést.

A piacon számos különböző állampapír elérhető még, amelyek közül jelenleg kevesebb népszerűségnek örvend a Magyar Állampapír Plusz. A papírt 5 éves futamidő mellett megvásárolva éves szinten átlagosan 4,95 százalékos kamatot kínál, azonban jelenleg ez a hozam alacsonynak számít. Ha rövidebb befektetési időre van szükség, akkor a befektetni kívánók számára elérhető az Egyéves Magyar Állampapír, amelynek kamata 9 százalék. Ezen kívül jó megoldást kínál az egy vagy kétéves Kincstári Takarékjegy. Az egyéves jegy kamatozása szintén 9 százalék, míg a kétéves futamidejű jegy kamata 9 és fél százalék.

Fordulat várható az infláció változásában?

2023 első negyedévét követően úgy tűnik, fordulat várható az infláció mértékének változásában. A GVH elemzése szerint a diszkontáruházak egyes termékei esetén megfigyelhető már az árcsökkenés, de ennek feltehetően több oka is lehet. Egyrészt a kiskereskedők között az utóbbi időszakban élesedett a verseny, így a jobb alkupozíció érdekében egyfajta fegyverként vetették be az árak csökkentését. Bár a lakosság számára ez nehezen emészthető, a háztartások számára mégis jó hír, hogy az elmúlt egy-két hétben a kiskereskedők a beszállítóikkal kötött megállapodások alapján csökkentették egyes termékek árát.

Szabadkai Liza

További részletek: Creditline.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.