Barthás az ország legjobb kertész tanulója – Valéria már most elkötelezett a szakma mellett

A képen balról: Lázár Valéria tanuló, Monoki Mariann igazgatónő és Sinka Jánosné felkészítő tanárnő. (Fotó dt.)

Az Agrár Szakképzési Centrum Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola 11. évfolyamos diákja, Lázár Valéria a kertész szakma kiváló tanulója 2023 évben. A versenyről, a felkészülésről a napokban sajtótájékoztatón értesülhettünk.

Monoki Mariann igazgatónő vázolta, hogy a verseny első fordulóját Gödöllőn rendezték február elsején, ahol Debreczeni Anikó és Lázár Valéria képviselte az iskolát. A második fordulóba 15 diák jutott tovább. Ezt a megmérettetést Pécelen a Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium rendezte. Itt Debreczeni Anikó az előkelő ötödik helyezést érte el, míg Lázár Valéria az első három tanuló között jutott tovább a döntőbe. Az igazi izgalom az április 26. budapesti HUNGEXPO Kongresszusi Termében, a Szakma Sztár rendezvény eredményhirdetéséig tartott. Ekkor jelentették be, Valéria megnyerte a versenyt. A tanulókat a jelenlévő Sinka Jánosné készítette fel a versenyfordulókra.

Sinka Jánosné tanárnő összegzésként elmondta, összehangolt, magas szintű szakmai csapatmunka zajlott, amelynek során mindenki inspirálta a másikat. Nagyon jó volt együtt dolgozni. Ez a verseny más volt, mint a korábbiak, ezért is különös várakozással vették az akadályokat. A tanulóknak portfóliót kellett készíteniük, amelyet a verseny alatt meg kellett védeni. Paprikatűzdelés, azaz 15 palánta szakszerű elültetése is vizsgafeladat volt, továbbá a felismerő feladatban vetőmagvak és gyomnövények ismeretéből adtak számot a diákok.

Lázár Valéria Mórahalomról választotta a szentesi szakképző intézményt. Szülei kertészkedéssel foglalkoznak, így otthonról is komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. A versenyt, az ott elért eredményét így értékelte:
-A sikeres versenyzéshez minden segítséget megkaptunk a tanárainktól. Személy szerint összetettebb, nehezebb feladatra számítottam a gyakorlati vizsgán, ám sok versenyzőtársamnak jelentett a paprikatűzdelés nehézséget. A portfóliómat a görögdinnyéről írtam. A családunk termelte, ez könnyebbséget jelentett, hiszen a próbacsíráztatástól a felnevelésig, fotókkal illusztrált, saját megfigyeléseken alapuló adatrögzítést végezhettem.

Hogyan folytatod tovább a tanulmányaidat? – kérdeztem.

-Nem tudom még pontosan. Az tény, hogy kertészetben szeretnék elhelyezkedni, de maradnék még itt az intézményben tovább tanulni. Vagy a felnőtt oktatásban, vagy a kistermelői képzésben szerzek új ismereteket. Nagy könnyebbség, hogy a verseny megnyerésével év végi vizsgát nem kell tennem. Van tehát időm meghozni a megfelelő döntést.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.