A horgászat nem jövedelem-kiegészítés…

Kedves Horgásztársaim! Ránk tört a kánikula, a folyók vízállása napról-napra változik. A fogási eredmények is ennek tükrében módosulnak. Kaptunk ajándékba két hetet a halászati felügyelõtõl, miszerint június elsejétõl felszabadította a ponty fogási tilalmát. Ennek eredményeképpen szép fogásokról lehet hallani a Gerecz tavon. Nem ritka a 4 kiló feletti, sõt érkezett beszámoló egy 8.75 kg-os példányról is, amit mérlegelés, fotózás és egy virtuális puszi után visszaengedtünk. Gratulálunk a szép élményhez.

Itt látszik helyénvalónak az a döntés, miszerint a hatvan centi feletti pontyot vissza kell engedni. Így megvan az esélye másnak is, hogy egy ilyen gyönyörû halat kifogjon. A rossz hír az, hogy a június 13-án a Kurcán fogott pontyok még tele vannak ikrával, tehát nem ívtak le. Ez a következõ évekre nézve jelent roszszat. Mint már korábban beszámoltam arról, hogy befejezõdött a pankotai tó partrendezése, és a tavaszi telepítésnek köszönhetõen nem ritka a 2 kilós dévér fogása sem, ám elég kevesen próbálkoznak ezen a vízen.
Próbálkoznak azonban a Kurca teljes szakaszán a gazemberek. Szinte heti rendszerességgel találnak ellenõreink hálókat, igazoltatnak horgászokat, akikrõl kiderül, hogy semmilyen horgászathoz szükséges jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Az õ sorsuk a feljelentés a halászati felügyelet felé. Június 11-én  írtam alá 10 feljelentési jegyzõkönyv továbbításáról szóló levelet.
Szinte havi rendszerességgel érkezik kérelem vidéki horgászoktól, hogy szeretnének tagságot létesíteni. Ezeket a kérelmeket minden esetben elutasítjuk. A vezetõség álláspontja az, hogy a szentesi horgászvizek szolgálják a szentesi lakos horgászok érdekeit, ha valaki itt akar vidékiként horgászni, annak a napi ill. a heti jegy áll rendelkezésére.
Versenyekrõl is tudok beszámolni. Az egyik a május 30-31-én megrendezett maratoni horgászverseny, amit Csanyteleken Szabó Ferenc taván rendeztünk. Az idõjárás meglehetõsen mostoha volt hozzánk, hiszen a nappali 30 fokos kánikula után a napnyugta és az éjszaka emberpróbáló 4 és fél fokos hõmérsékletével didergõssé tette a résztvevõket. De túléltük. Azért írom többes szám elsõ személyben, mivel én is részt vettem ezen a versenyen, kisegítve a magyarkanizsai Tóth Andrást és feleségét, mert a harmadik résztvevõ betegsége miatt nem volt ki a csapatuk. A versenyt Komló csapata nyerte, második a szentesi halirtók, (Balla József, Dögei Sándor, Molnár János), a harmadik Csanytelek csapata lett. Az eredményhirdetésnél virágcsokorral köszöntöttük Tóth Andrásné Ibolyát születésnapján, aki szerbiai bajnok spicc botos horgászatban, és most volt elõször a kezében matchbotos szerelés.
Június 7-én vasárnap került sor a gyermeknapi horgászversenyre, ahol 21 “versenyzõ” indult, és szép eredményt ért el. Kiemelkedõ közülük Gergely Zsolt I. hely, Gergely Dávid II. hely és Bubori Dániel III. hely eredménye. Három gyermek kivételével mindenki fogott több-kevesebb halat, miközben serkentõnek Balaton szeletet kaptak, valamint a Francia pékség felajánlásából pogácsa segítette az erõnlétük fenntartását. Az eredményhirdetésnél minden versenyzõ kapott “díjat”. Úszót, damilt, ólomkészletet, és befejezésül fagyiztak a Kiss Zsigmond utcai cukrászdában. Lelkesek, aranyosak voltak a gyerekek, és  remélem, azok lesznek a június 22-tõl 28-ig tartó horgásztáborban is, amelyet most a Mentettréten az ún. németek tanyáján rendezünk, mivel Nehéz István zalotai tanyája átépítés alatt áll. Június 18-án 16 órakor lesz az utolsó megbeszélés az Ady Endre utcai székházban, e lap megjelenésének napján. Tekintettel a szokásostól eltérõ helyszínre a költségek kissé emelkednek, melyhez a szülõk hozzájárulásán felül az egyesület is támogatást nyújt az erre elõirányzott, és a közgyûlés által jóváhagyott  költségvetés keretein belül.
Folynak a tárgyalások a nyári telepítésekrõl. Az árak kezdenek elég magasra emelkedni, és közelítenek a 700 Ft/kg + áfához. Ez nagyon megfontolt vásárlást, ill. alku tárgyát képezi. A telepítésrõl a horgászboltokban, az egyesületi iroda ablakában,  a rádió útján értesítéssel leszünk. A várható idõpont június 22. és 24. közötti.
Egy tájékoztató: a vezetõség által elfogadott – többek által kért – kezdeményezésre, miszerint június 15. és szeptember 30. között etetett hely váltható a Gerecz tavon ötezer forint befizetése ellenében. Ezen a megbeszélésen 12 fõ vett részt. Õk megegyeztek a helyek felosztásában, befizették a szükséges összeget, ezek után  táblával jelölik meg az általuk kiválasztott helyet, amelyet mindenkinek kötelessége, fegyelmi vétség terhe mellett, tiszteletben tartani. Mindenki igazolást kapott a horgászigazolvány számával és névvel, hogy jogosult az etetett helyet használni. Aki ilyen helyen horgászik, az köteles az etetett hely “tulajdonosának” megjelenésekor vita nélkül átadni a helyet. Ellenkezõ esetben minimálisan egy évi eltiltás a szankciója. Az ebbõl befolyt összeget szigorúan az út javítására fordítjuk.
Június 12-én került sor a Horgászegyesületek Megyei Szövetségének küldött közgyûlésére, ahol az éves munka értékelése, a gazdálkodásról  szóló beszámoló, a 2009 évi költségvetés elfogadása volt a fõbb napirendi pont. Ezen felül nagyon fontos feladatokat fogalmazott meg a közgyûlés a jövõt illetõen. Mindenütt probléma a fogási naplók késedelmes leadása, amire (a nálunk már bevezetett) eljárási díj alkalmazását javasolta a közgyûlés. Tehát aki nem adja le fogási naplóját határidõre, az köteles eljárási díjat fizetni az új engedély kiadása elõtt. Ennek indoka, amit már hosszú évek óta mondok, hogy nem tudjuk megítélni, mennyi hal került kifogásra, és mi maradt a vizekben.
A másik fontos értesülés Papp András halászati felügyelõ  tájékoztatója volt, mely szerint a jogszabály változások miatt módosultak a büntetési tételek. Többek között: ha valakinél nincs a horgászat helyszínén a fogási naplója, annak minimum 3 hónap eltiltás és minimum ötvenezer forint bírság szabandó ki. Ha valaki engedély nélkül horgászik, annak ötvenezer és ötszázezer Ft közötti bírság jár, ha mindezt tilalmi idõben teszi, akkor további ötszázezer Ft a bírság összege.

Tudom, hogy tagjainkat ezek nem érintik, de bízva abban, hogy mások is olvassák e sorokat, kapjanak tájékoztatást arról, hogy mi vár rájuk a szabálytalanság elkövetése után. Még egy ajánlást fogadott el a küldött közgyûlés, hogy minden egyesületnél meg kell határozni a fogható halak mennyiségét, mert elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy egyesek a többség kárára jelentõs mennyiségû halat fognak, és minden bizonnyal különbözõ csatornákon értékesítik, megkárosítva ezzel a többi horgásztársukat. A horgászat nem jövedelemkiegészítõ foglalkozás, hanem kikapcsolódás, és a szabadidõ kellemes eltöltésének eszköze kell, hogy legyen. Az elkövetkezendõ közgyûlés nagyon fontos pontjai lesznek ezen ajánlások.
Folyik a törpeharcsa gyérítés a Gerecz tavon, jelenleg a nyolc mázsához  közelít a kifogott mennyiség. Aki jár a vízpartokon az észlelheti, hogy elpusztult ill. “szédelgõ” törpék láthatók mindenfelé. Csak csendben  mondom: lehet, hogy valami vírus segít megszabadulni ezektõl a kis bosszantóktól. Meg nem erõsített hír szerint a mártélyi holtágból eltûnt a törpe.
Egy meghívóról: A  horgosi Proleter Sporthorgász Klub június 27-én szombaton horgász csapatversenyt rendez, amelyre várják a jelentkezést. A részletes programot keressék a szokásos kifüggesztési helyeken. Befejezésül a szlogen: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van. Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok.
Füsti-M. Lajos elnök
(Fotó: Dömsödi Mihály)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.