Jelmezes húsvétváró Lapistón – Jó volt egy kicsit együtt lenni…

Tojásfa a Hétvezér utcában.

„Virágszombatján”, azaz a húsvéti nagyhét kezdetén a lapistói Kultúrházba a szülők örömmel hozták el gyermekeiket. A meghirdetett program a tavasz köszöntéséről, a téltől való búcsúzásról, a húsvétvárásról, vidám, játékos együttlétről szólt, amikor a kis jelmezes hercegnők és mai modern mesehősök, a felnőttek segítségével tojásfát is díszítettek.

Az összejövetelt a körzet önkormányzati képviselője, Agócs Lászlóné szervezte, aki fontosnak tartja, hogy a mindennapok gondjaiból minél több alkalommal kizökkenhessenek a körzetében élők, s egyben legyen alkalom a beszélgetésre, örömteli pillanatok megélésére.

Így a berekháti lakosok húsvéti játszótéri díszei és Hétvezér utcai tojásfája után elkészült a lapistói is. A fára kerülő tojásokat részben a lakosok készítették és adták össze, de egy egész cipős doboznyit készítettek számukra a szentesi Mosolygósabb Régióért Egyesület tagjai is.

A gyermekek jelmezes bemutatkozása után a batyukból előkerült finomságok mellett, jó hangulatban, kellemes zenékkel töltötték az időt a helyiek, előkészítendő a családi húsvét ünnepét.

S mit is jelent Virágvasárnap? Jézus jeruzsálemi bevonulását ünnepli ekkor a keresztény virág. Ilyenkor zöld ágakkal, barkával, a bevonulás emlékére körmenetet tartottak. A néphagyományban a víllőzés, virágvasárnapi zöldág-hordás szokása maradt fent. „… Majd elvisszük kice-vicét /Víllő, Víllő! / Majd behozzuk a ződ ágat, Víllő! / Gyerekeknek hajlós pácát, Víllő!/ A lánykáknak marok vesszőt. Víllő!..”

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.