Kristóf és Csaba barátsága a fotók tükrében – Mi történt a csendes napokon?

A Szentesi Szalon Életmód Parti legutóbbi vendége a szentesi születésű Török Kristóf fotográfus és hangszerész barátja, Szabadai Csaba voltak, akikkel Torday Henrietta beszélgetett.
Török Kristóf a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdte tanulmányait, s hogyan jutott el a művészi fotózásig? Azt mondta, édesapja mindig húzta őt előre és inspirálta, hogy a legtöbbet hozza ki magából. Apukája, Török Károly a gyermekversek írásától a makraméig, a varrástól a festészetig, több alkotói ágban kipróbálta magát. Ám mégis a legeredetibb alkotásai gyufaszálakból készültek.
Kristóf előbb a zene mellett köteleződött el, Seres Antal tanítványaként gitározni tanult, majd 20 évesen Angliában próbált szerencsét, ahonnan egy profi kamerával tért haza. – Az önkifejezésnek ezt a módját választottam. Azóta sokkal érzékenyebben tekintek a világra – mondta.


Barátja, Csaba a vendéglátásból tért át a hangszerkészítés aprólékos világába. A zene hozta össze Kristóffal a fővárosban. Vonós és pengetős hangszereket – mondhatni – restaurál. – A hangszer a zenész lelke – vallja.
Kristóf és Csaba barátságából egy 4000 fotóból álló sorozat született eddig, amelyekből a színház szalonjában és előterében láthattak az érdeklődők egy csokorra valót. A hangszerész mindennapjait örökítik meg ezek a fekete-fehér képek. A két alkotó a hangszerek titokzatos világát mutatja meg a mának és őrzi meg az utókornak. Ezek a képek készültek méltósággal és rendíthetetlen alázattal a csendes napokon.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.