Ne nyírjuk ki a szép virágos réteket! – Kicsik és nagyok a beporzók napján

Beporzók nélkül lenne-e kakaó? – tette fel a kérdést az óvodásoknak és kisiskolásoknak Irsai Farkas László múzeumigazgató a Péter Pál Polgárház rendezvényén. A válaszok bizonytalanok voltak, a csoportokkal, amelyek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolából és Óvodából, valamint a Klauzál utcai „Nyolcszínvirág” Óvodából érkeztek, óvónők és pedagógusok erősítették meg a helyes választ: bizony nem!

Mészárosné Olga szól a megjelentekhez.

A gyerekek a Beporzók napja alkalmából számos izgalmas programba kapcsolódhattak be, mézeket kóstolhattak, megismerkedhettek a méhészet tárgyaival, a méhek lakhelyével, a fotóponton térfás fotók készülhettek róluk, a beporzók életével előadások és fényképek segítségével ismerkedhettek. Ezekben a hasznos elfoglaltságokban segítségükre voltak az Alföldi ASzC Bartha János Kertészeti Technikum diákjai Kádár Judit tanárnő és Monoki Mariann igazgatónő segítségével. Az igazgatónő a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, hogy célja az intézményüknek a mezőgazdaság fontosságának megismertetése. Ezúttal arra a kérdésre adnak válaszokat, miért is kellenek mindannyiunk számára a beporzó rovarok és növények, maga a beporzás folyamata.

Mészárosné Olga, az Öko – Szentes Munkacsoport vezetője arról beszélt a jelenlévőknek, hogy a beporzásban nem csak a méhek, hanem más rovarok, pillangók is részt vesznek. Ha ők nem dolgoznának, akkor nem lennének szép gyümölcsökkel, zöldségekkel megrakott asztalaink. A jó emberek szeretik a szép virágokat, ahogy a beporzók is. Nektárt keresnek, s közben viszik lábacskáikon a virágport, beporozva a növényeket. Jó ez a nap, mert a méhecskéken kívül az egyéb beporzókra is figyelem irányul – hangsúlyozta.

A tavasz ébredésére emlékeztette a kicsiket Móra József önkormányzati képviselő, múzeumbarát, a virágba boruló gyümölcsfák példáján. Figyelmeztetett, hogy a világ más részein már az emberi erővel történő beporzás valóság. A beporzók drasztikus csökkenése egyrészt a nagyüzemi mezőgazdaság felelőtlen vegyszerhasználatával és a beporzó rovarok működésével kapcsolatos ismeretek hiányával magyarázható hazánkban is. Példaként említette, hogy a vízzel lepermetezett méheket már a többiek nem engedik haza a kaptárba, az ún. őrméhek elpusztítják őket. De mi is odahaza a beporzók ellen vagyunk azzal, hogy minden héten nyírjuk a füvet, ne legyen 3-4 centinél magasabb. Ma már nincsenek virágos rétek, ahol minden időszakban más-más virágok díszlenek, rendszeres táplálékot nyújtva a beporzók újabb és újabb generációinak – mondta.

A programok kezdete előtt Pásztor Antal önkormányzati képviselő és Pesti Sarolta múzeumpedagógus leleplezték a zöldmúzeum logóját. Ehhez a szellemiséghez kiválóan illeszkedik a Péter Pál Polgárház eredeti természeti adottságait megőrző udvara, ahol a figyelmes gyermektekintetek itták magukba a hasznosabbnál hasznosabb ismereteket a beporzók napján.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.