Stratégiai partnerségi megállapodás a kormány és a kamarák között

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá 2023. február 20-án hétfőn a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel, így Dr. Kőkuti Attilával, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével is.


A miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) tartott eseményen kiemelte, hogy többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány; az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését. Navracsics Tibor az eseményen úgy fogalmazott, hogy az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel. Navracsics Tibor elmondta: a kamarai aláírás sorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez.
A miniszter szerint Magyarország jó ütemben használta ki az európai uniós tagságából adódó lehetőségeket, dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben. A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért. Ugyanakkor az európai uniós átlag felett lévő főváros fejlődését is segíteni kell, hiszen növekedése az egész ország fejlődését, a nemzetgazdaság növekedését is jelenti – mutatott rá Navracsics Tibor.
Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, nagyon fontos lépés, hogy a gazdaság- és területfejlesztés kérdéseiben együttműködés kezdődik, melyhez a vállalkozások javaslatait is várják. Az előrelépéshez elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így a harmadik szegedi Tisza híd megépítése, valamint a repülőtér fejlesztése. Kulcskérdésnek nevezte egy olyan ipari park kialakítását a térségben, amely egy komolyabb multinacionális vállalatot is vonzhat, és amelyre komoly beszállítói lánc épülhet. Szerinte elsősorban olyan multinak kellene betelepülnie, amely a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre álló tudáspotenciálra és az ott zajló képzések adta lehetőségekre épít. Hangsúlyozta, a TramTrain projekt jelentőségét, mely országosan egyedülálló módon két megyei jogú várost köt össze, ennek előnyeit akkor aknázhatják ki igazán, ha annak útvonala a már említett ipari parkot is érintené.

A MEGÁLLAPODÁSRÓL
A megállapodást aláíró szervezetek a jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában működnek együtt a jövőben. A kamarák egyebek mellett részt vesznek a területfejlesztésre, a központi államigazgatási szervek területfejlesztési feladataira, a területfejlesztéssel kapcsolatos információs rendszerekre vonatkozó jogszabályok kialakításában – előkészítésében. Emellett a megállapodás tárgya a földrajzilag kapcsolódó területfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásában, illetve véleményezésében; a vidék-, település- és infrastruktúrafejlesztéshez, a vállalkozásfejlesztéshez, valamint a gazdasági versenyképesség növeléséhez kapcsolódó európai uniós forrásból finanszírozott országos szintű fejlesztési tevékenységekkel összefüggő programokban való együttműködésben, véleményezésben való részvétel is.

Martonosi János
kommunikációs vezető, CSMKIK
(Fotó: Miniszterelnökség)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42211 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.