Szentesen egykor – Internetes kalendárium

Illusztráció, régi lakóház 1903-ból.

119 éve, 1904. március 1-jén az Alsópárton, a Villogó korcsma közelében megnyílt a hatodik gyógyszertár a „Szentháromsághoz” elnevezéssel, amelynek tulajdonosa Stammer László gyógyszerész volt.
104 éve, 1919. március 1-jén az energiahordozó anyagok szűkös volta miatt a városi tanács az utcai közvilágítást teljesen megszüntette, csak a Kossuth utcán maradt meg. A nyomdák és vízszivattyúk kivételével az összes villanymotort kikapcsoltatta, az üzletek, cukrászdák, irodák villanyvilágítását megtiltotta. Korlátozta a lakásokban használható izzók teljesítményét és számát. Az áramkorlátozás súlyos helyzetbe sodorta a villanyerőre berendezkedett kisipari műhelyeket; kénytelenek voltak termelésüket beszüntetni, ami a munkanélküliek számát növelte.
98 éve, 1925. március 1-jén a Világ c. lapban cikk jelent meg „Négyezren koplalnak Szentes városában” címen, amely felhívta a figyelmet a földmunkás-kubikos családok növekvő nyomorára.
105 éve, 1918. március 8-án 93 éves korában Leányfalun elhunyt Kovácsy Mária színésznő, Tóth József színész özvegye.
További évfordulók Labádi Lajos emlékére a https://www.szentesinfo.hu/mozaik/2022/calendar/evfordulonaptar-03.htm oldalon olvahatók.

Gondozza: Tímár Ferenc

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42211 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.