Nemzeti esten emlékezett a vármegye – Az idei kitüntetettek

A kitüntetettek.

Március 13-án este a Tóth József Színház és Vigadóban rendezte Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékező ünnepségét, melynek keretében a Csongrád-Csanád Vármegyéért díjak, és több más mellett a vármegye sportjáért és ifjúságáért díjak átadására is sor került. Nagy örömünkre szentesi vonatkozású díjazottakat is köszönthettünk.

A kulturális műsorban közreműködött a Jövőnkért Néptáncegyüttes Bagi Ferenc koreográfus, táncpedagógus vezetésével. A Békéscsabai Jókai Színház Szojka Cinthia Daniella művészeti vezető rendezésében bemutatta a „Vésd föl ezt a nagy napot!” című ünnepi műsorát, valamint a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai forradalmi vonatkozású zeneműveket szólaltattak meg.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium Parlamenti Államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi beszédében arról emlékezett meg, hogy a magyarok történelme folyamatos küzdelem, amelynek lényege az önállóság, a szuverenitás megszerzése és megtartása. Ha a nemzet függetlensége csökken, akkor a nép szabadsága is csökken. A jólétünk növekedésének, az ország gazdasági felemelkedésének az alapja is a szuverenitás. Addig kell újra és újra ugyanazon történelmi folyamatokat átélni, amíg nem tanultunk a történtekből. Az 1848. márciusi 12 pontból a tizediket emelte ki, amely arról szól, hogy magyar katonákat ne vigyenek külföldre, ma is örökérvényű. Az államtitkár Petőfi Sándor Talpra magyar! c. verséről azt mondta, eredetileg Rajta, magyarként kezdődött. Azonban többek befolyására változtatott a költő Talpra magyar-ra, hiszen előbb az országnak akkor is, napjainkban is talpra kellett állnia. Kossuth Lajosra emlékezve kiemelte, ő átfogó közjogi rendre, nyugalomra intette a magyarokat, míg Gróf Széchenyi István azt mondta, aki nem fogja pártját nemzetének, az nem derék ember. A miniszterhelyettes a forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenetével zárta gondolatait: Béke, szabadság, egyetértés ma is a legfőbb vágyunk.

Rétvári Bence államtitkár beszéde.

Az idei kitüntetettek állhattak ezt követően színpadra: Csongrád-Csanád Vármegyéért Díjban részesült: Dr. Frank László kutató, a szentesi és makói kutatóállomások fajtafenntartó, nemesítője, az Élelmiszerbiztonsági Központ vezetője.

Balogh László országgyűlési képviselő, az MDF elnöke, a Magyar Televízió munkatársa, a közszolgálati médiumokat felügyelő közalapítvány elnöke.

Csótiné Ördög Edit szociálpolitikus, a Homokháti Kistérség Szociális Központjának szakmai megalapítója, oktató.

Az Év Csongrád-Csanád Megyei Vállalkozója díjat Varga Ferenc, a Varga Csárda és a Varga Pékség tulajdonosa kapta. Hagyományos technológiára épülő kézműves pékségük ma 80 főnek ad munkát.

Csongrád-Csanád Vármegye Sportjáért és Ifjúságáért Díjban részesült Ádám Martin válogatott labdarúgó, Cseuz László ny. testnevelő tanár, aki 44 évesen kezdett triatlonversenyzésbe és nyolcadik kerékpáros olimpiai részvételére készül. Kazi László labdarúgó edző, aki a mórahalmi utánpótlás képzés kiemelkedő szakembere.

Csongrád-Csanád Vármegye Sajtódíját a szentesi Mészáros Szilvia a Kurca Televízió Agrárpercek c. műsorának riportere érdemelte ki, aki 2007 óta mintegy 350 interjút készített az ágazat aktuális helyzetének bemutatására.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés Elnökének Kitüntető Díját idén Igaz László vállalkozó vehette át, aki 8 üzemanyag töltőállomáson 50 főnek ad megélhetést a vármegyében.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.