Az új közösségi tér fontos mérföldkő a Pollákban

A HSzC Pollák Antal Technikuma modern, új közösségi térrel bővült, ahol a diákok a szüneteket tölthetik, ahova a tanórák utáni beszélgetéseket, összejöveteleket szervezhetik. A beruházás átadására február 22-én került sor, látványos robot és fény show közepette.  

Kovács Attila igazgató köszöntőjében különleges napról beszélt, egy olyan beruházás átadása kapcsán, amely több évtizedes hiányt pótol. Lehetőséget ad arra, hogy ne csak a szakma fortélyait tanulják meg a tanulók, maradandó közösségi élményeket is szerezzenek az iskola falai között. Kovács Attila köszönetet mondott mind a mostani, mind a jövőbeni tanulóifjúság nevében a kivitelezés minden résztvevőjenek.

Kovács Attila köszöntője.

-Az elmúlt 15 évben számos hasonló beszédet mondtam el, de mindig más és más érzésekkel – említette Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója. – A büszkeségem most is más, hiszen először adunk át kancellár kollégámmal olyan beruházást, amely közös céljaink megvalósításának meghatározó mérföldköve. Miért mérföldkő? Mit is jelent számunkra a vonzó, korszerűen felszerelt iskolai környezet kialakítása? Miért fontos a vonzó külsőt árasztó oktatási intézmény? Ma már nem a fehér falak, a rideg környezet a trendi a munkahelyeken sem, ahol a dolgozót semmilyen inspiráció nem éri. Az aula kialakítása során a bátor színekkel, izgalmas bútorokkal és meglepő világítástechnikai megoldásokkal különleges hangulatot sikerült teremteni, ami tükrözi a Pollák Technikum sajátosságait, az elektronika és elektrotechnika, az informatika és a távközlés világát. Az oktatás mellett nem feledkezhetünk meg az informális tanulásról sem, mely során az egyéni attitűdök, értékek, készségek alakulnak át. A tanítás információ, a nevelés növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy fiatalnak megtalálni és kibontani önmagát. Szem előtt kell tartanunk a személyiségfejlesztés feladatát. Azt a felelősséget, hogy a szakmai végzettséget megszerző fiatalok milyen emberként lépnek ki a középiskola kapuján – hallottuk főigazgató asszonytól.

Kincses Tímea beszéde.

Hegedűs Zoltán a HSzC kancellárja azt mondta, az álmunk, hogy az intézményeink 5-10 év alatt kívül-belül megújulva fogadják a tanulókat, komoly kihívásokkal halad előre. – Ahhoz, hogy a kollégák kétkedését eloszlassuk, a Pollákban jó szövetségeseket találtunk. Az első tervek után tavaly megérkeztek a munkások, elkezdtek bontani, és most itt állunk, 118 millió forintba került az építkezés és további 4 millió forintot költöttünk eszközökre. Feláldoztunk hozzá egy vezetői irodát, egy matematika termet. Átalakult ez a tér, a mellékhelyiségek, a lépcsőház, a bejárat. Megköszönte a tervező, a kivitelezők látványterv szerinti kiváló munkáját és a tanári kar türelmét. – Álmodunk tovább – mondta, Makó és Hódmezővásárhely 1-1 iskolája a következő beruházási célpont.

Hegedűs Zoltán ismertette a beruházás részleteit.

Pölöskei Gáborné az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szólt arról, hogy 2020-ban a Kormány elfogadta a Szakképzési Törvényt, amely összhangban van azzal a korábbi tervükkel, hogy teljesen megújuljon a szakképzés. A szakképzési centrumok 2015 évi megalakulásával egyik önkormányzat sem gondolta, hogy jó gazdának adja át az iskoláit. A mostani példa is igazolja, hogy jó gazdák a szakképzési centrumok, azaz nem csak jól gazdálkodnak a kapott pénzzel, hanem valóban gazdálkodnak. Hiszen a mostani beruházás sem plusz állami forrásból, vagy pályázati pénzből valósult meg, hanem a szakképzési centrum jó gazdálkodása folytán jöhetett létre, bizonyítva, hogy a mozgásterünket vagy magunk alakítjuk, vagy elfogadjuk, amit az élet ránk kényszerít. Ha helyi szinten a mozgásterünket magunk alakítjuk ki, akkor a fejlődés, változás határtalan. Más nem kell hozzá, „csak” összefogás. Ahhoz, hogy olyan képzéseket folytassunk, amelyekre szükség van, kellett egy kamarai egység, kellenek a nyitott iskolák, a változásokat elfogadó oktatók. A sok változás rendkívül megterhelő tud lenni. A magyar gazdaság fejlődik, és minőségi, szakképzett munkaerőre van szüksége, mi pedig képesek vagyunk ezt a feladatot teljesíteni – tette hozzá helyettes államtitkár asszony.

Helyettes államtitkár asszony az összefogás jelentőségéről beszélt.

Kép és szöveg: dite

Színek és fények, érdekes megoldások.

A tornászó kis robotot mindenki megcsodálta.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.