Pendola per…

A Petőfi Szálló fénykorában.

A Petőfi Szálló épülete a Szegedi Ítélőtábla 2005. szeptember 21-ei döntésével került teljes egészében a város tulajdonába, közel 10 éves pereskedés után. Az önkormányzat és a Pendola Kft. – létrehozva a Pendola-Szentes Kft-t. – 2007. június végén kötött szindikátusi szerződést az épület felújítására, amelyet november 29-én egy lakossági épületbejárás követett. Zsohár Árpád, a Pendola cégcsoport vezetője ötcsillagos szállodát, törökfürdőt, edzőtermet, fallabda pályát, teremgarázst, gyermekmegőrzőt és kaszinót ígért a szentesieknek. A földszinten étterem, bár, kerthelyiség kialakítása mellett a cukrászdát is helyreállította volna. De szerepelt a tervek között a színház korhű újjáépítése is. Ezek a munkálatok az eredeti tervrajzok ismeretében indultak el, elsőként is, épületbontások sorozatával.

1992. Fotó Czakó Friderika


2009-re a Pendola már négycsillagosra minősítette át a szállodát, 2010-ben további cégeket próbált a projektbe bevonni. Majd a közelgő önkormányzati választások az ügybe besodorták a politikát, a generálkivitelezés nem haladt, Zsohár Árpád türelme pedig fogyott. Elindult egy újabb persorozat a Pendola-Szentes Kft. érintettségével, amelyből az önkormányzat sem maradhatott ki. Nyolc évvel ezelőtt perelte be az önkormányzatot Zsohár Árpád azzal az indokkal, hogy szándékosan hátráltatta a beruházást. Nem fizette ki részére a bontási munkálatokért járó összeget és a fejlesztési hitelhez sem juthatott hozzá, mivel nem apportálta a város az ingatlant a 90%-os tulajdonrésszel rendelkező cégbe. A Fővárosi Törvényszék 2018 őszén, első fokon hozott elmarasztaló ítéletet az önkormányzat ellen, amely nem lett jogerős.
A per tovább folytatódott, 2022 őszéig. Szabó Zoltán Ferenc polgármester a január 11-ei tájékoztatóján arról számolt be, hogy Szentes Város Önkormányzata elutalta a Pendola számlájára a jogerős bírói ítélet alapján járó 240 millió forint összeget, majd a kormányzathoz fordult, élve azzal a lehetőséggel, hogy támogatást kérjen az ügy vis maior jellegére hivatkozva. A per ugyanis a korábbi képviselő-testület idején indult, annak alakulásában a mostani városvezetés csak a kifizető szerepét töltötte be.
Szabó Zoltán Ferenc úgy fogalmazott, pozitív csalódásban volt része, amikor a kormányzat döntése alapján az önkormányzat 145 millió forintot visszakaphatott ebből a kifizetésből.
-dite-

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42209 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.