Kihívást jelent a működési forráshiány

Fotó illusztráció

A napokban tartott polgármesteri sajtótájékoztatón szó esett a város készülő ez évi költségvetéséről is. Az idei gazdálkodás meghatározó kihívása a rezsi költséget emelkedése, hallhattuk, mely folytán Szabó Zoltán Ferenc polgármester tárgyalásokat folytat az Államtitkársággal a lehetséges támogatásokról. Elmondta, hogy a Szentesi Sport- és Üdülőközpont működtetéséhez, amelynek rezsi többletköltsége közel 27 millió forint volt, 8 millió forint támogatást sikerült lehívni az Államtitkárságtól.
A jelenlegi számítások szerint a város és intézményei működési forráshiánya eléri az 1 milliárd forintot. Az említett tárgyalások folytán további 279 millió forint rezsitámogatásban részesült az önkormányzat, a támogatásokért köszönetét fejezte ki a polgármester dr. Schmidt Ádám államtitkárnak és munkatársainak.
Sarkalatos kérdés a város szolidaritási hozzájárulás fizetési kötelezettsége az állam felé, amely az 1 főre jutó adóerő-képesség függvénye, s melynek összegéről szintén tárgyalások folynak. Az aktuális számítások szerint ugyanis 210 millió forinttal kellene az önkormányzatnak többet fizetnie a központi költségvetésbe, mint eddig. Ez a hozzájárulás a hátrányos helyzetű önkormányzatok megsegítését hivatott szolgálni. Szabó Zoltán Ferenc polgármester véleménye szerint azonban nem mindegy, hogy egy kis önkormányzat azért hátrányos helyzetű, mert nem vet ki pl. iparűzési adót. Nem tartja igazságosnak ebben az esetben a definíció megállapítását, ezeknek a kis önkormányzatoknak a támogatási igényeit.
A polgármester úr azonban nyugtázta azt is, hogy a kialakult körülmények ellenére Szentes uszodája nyitva van, a Tóth József Színház és Vigadó fogadja a Békéscsabai Jókai Színház premier előadásait, közvilágítás nem hogy lekapcsolva nincs, bővítés történt az elmúlt évben is, dacára annak, hogy városunk az ország első tíz legnagyobb kiterjedésű, alapterületű települései közé tartozik a kategóriájában.
-te-

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.