Hol születnek a szentesi újszülöttek?

A Szentesi Dr. Bugyi István Kórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztálya ez év január elsejétől átmenetileg szünetel, tudomásunk szerint, elsődlegesen orvoshiány miatt. Ezzel a sajnálatos helyzettel is foglalkozott Szabó Zoltán Ferenc polgármester a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

A polgármester beszámolt arról, hogy a szülészet sajátos helyzetéről már korábban is tudomása volt, ezért október 20-án, a környező települések polgármestereivel megbeszélést tartott, amikor közösen, mind a védőnői szolgálat, mind a fenntartó és felettes szerve irányában teendő intézkedésekről döntöttek. A tájékoztatást, intézkedést sürgető levelekre részben érkeztek napjainkig válaszok a hivatalba.
Szabó Zoltán Ferenc kiemelte, hogy az elmúlt évben 633 gyermek látta meg a napvilágot a szülészetünkön. A gyermeket várók nem csak a környező 20 településről választották Szentes szülészetét, távolabbról is. A jelenlegi helyzetben a Szentesi Védőnői Szolgálat gyűjti be a környező kórházak szülészetének tájékoztatóját arról, hogy tudják-e, és milyen körülmények, feltételek mellett fogadni a szentesi térségből a kismamákat. A védőnői várandós gondozást az egyéni gondozási terv alapján folyamatosan végzik a védőnőink, továbbá pontos tájékoztatással látják el a kismamákat a megváltozott teendőkről, tudnivalókról. További probléma, hogy nem kerülhet sor egyelőre az 1 napos műtéti beavatkozásokra sem a szentesi kórházban. A szülészet ügye abszolút rendszerhiba – fogalmazott a polgármester.

-Nem mi vagyunk a kompetensek abban, hogy egy egészségügyi intézmény jól működjön – tette hozzá. Megítélése szerint a kialakult helyzethez elsősorban a szakmai jogi biztonság hiánya és a túlzott anyagi elvárások vezethettek, de megjelölte közösségi média negatív befolyásoló szerepét is.

Agócs Lászlóné önkormányzati képviselő, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke szólt a Születés hete rendezvénysorozat 2017-ig elért eredményeiről. Elmondta, hogy a szakmai rendezvény elsődlegesen az érdektelenség miatt maradt abba. A tájékoztatás szerepét átvette és ma is igyekszik betölteni a közösségi média. Azonban szívesen állna újra élére ennek a rendezvénynek, ha a szervezés igénye ismét felmerülne. A korábbi években két szülészete is volt a városnak, melyek 10 szakorvossal működtek. Az utóbbi évekre három orvosra maradt a teljes ellátás rendszere, emberfeletti munkával. Az ápolás folyamatában sajnos az utolsó helyre került az állam, holott az egészséghez alkotmányos jogunk van… – jegyezte meg Agócs Lászlóné.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.