Az akarat és elszántság megvan – Hogyan tovább a DélKerTÉSZ-nél?

Egy rögtönzött évértékelésre kértem a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnökét. Nagypéter Sándor előbb a távlatokra vonatkozó elképzeléseikre hívta fel a figyelmemet, hiszen a mostani gazdasági lépések, és azok eredményei mögött a hosszú távú célok fontos üzenete húzódik meg.

-Októberben kellett benyújtanunk a következő 7 évre szóló költségvetésünket, melynek célja, hogy nemzeti és uniós támogatásokat kaphassunk. Ez alatt a periódus alatt el szeretnénk érni, hogy automata logisztikai rendszereket alakítsunk ki mind a termelés, mind a kereskedelem területén. A hét évre a beruházások értéke elérheti a 17 milliárd forintot nálunk, melynek fele a termelői típusú, míg a másik fele a termelő szervezet, azaz nálunk megvalósuló beruházásokat tartalmazza. Ide tartoznak az automata csomagológépek, rakodó robotok vagy a robotraktárkezelő-rendszer… Ma az látható, hogy 70-75% támogatás intenzitással oldhatók meg ezek a beruházások zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken keresztül.

Azért ezeknek a beruházásoknak a megfelelő hitelkamatok is feltételei. Kell egy új agrár NHP hitelkonstrukció, ami helyzetbe tudná hozni az ágazat szereplőit a beruházásaik során. A jövő versenyképességének záloga a hatékony beruházások megvalósítása. A pályázatunkban van a termelők részére kihelyezett, és telephelyi napelem beruházás. Nálunk a gázfűtést hőszivattyúval szeretnénk kiváltani. Biztosítani kell továbbá a geotermikus energia okszerű felhasználását, ami viszont egy hosszú távú kormányzati jogszabályrendszert követel meg. Ha a 2023 és 2029 közötti periódus beruházásai megvalósulnak nálunk, akkor már mi is a holland szinten fogunk tartani – összegzett az elnök úr.

A pozitív jövőképre vetítve az idei esztendőt, a várakozásaik mennyire teljesültek?

-Év végével 17 milliárdos zöldség-gyümölcs tagi árbevételt terveztünk. Ehhez adódhat még kb. fél milliárd forintos nem tagi árbevétel. Jelenleg jól állunk ennek elérésében. Az első tíz hónapban közel 4,6 milliárd forinttal több az árbevételünk, mint az előző évi. A tagokhoz kihelyezett inputanyagok értékével megközelíti a 20 milliárd forintot a teljes árbevételünk. Ezekhez az adatokhoz fontos megjegyezni, hogy elsősorban az árbevételekből, nem annyira a mennyiségi növekedésekből értük el. A mennyiséget illetően a tavalyi szinten vagyunk.

Az elnök úr előadása az Őszi Hajtatási Napon.

Az időjárás hogyan befolyásolta az eredményességüket?

-A kártevők a nagy aszály okán inkább a zárt termesztési környezetbe húzódtak be. Ám a kártevő nyomás mellett a nagy hőmérsékleti nyomás a zárt termesztő rendszert is komoly kihívások elé állította. Folyamatosan kellett pl. árnyékolniuk a termelőknek. Az első negyedévben a napsütéses órák száma viszont jóval nagyobb volt, mint a 2021-es évben, segítve a növényházi termesztést. A tavaszi időszakban a hidegfóliások számára is jobb időjárási feltételek voltak, mint tavaly április, májusban, előmozdítva a növények gyökér képződését. A szeptember, októberi kellemes időjárás enyhítette a nyári hőstressz következményeit, így összességében elégedettek lehetünk a termés minőségével és a hozamokkal.

Hogyan alakították az árbevételt az egyes zöldségfélék árai?

-A tagi árak tekintetében a fehérpaprikánál közel 45%-kal növekedett a kifizetés, a hegyes erős paprika pedig 16-20%-kal teljesített jobban. A kápia paprika 23%-kal ért el magasabb árat, míg a nagy fürtös paradicsom ára 42%-kal növekedett. A paradicsom különlegességeknél 12% körüli az árnövekmény. Az ipari zöldségnövények esetében a borsó jobban teljesített a tavalyinál, a többi növényt az aszály rendkívül visszavetette. Az ipari paradicsom mennyisége növénybetegség miatt harmadolódott, ami azt jelenti, hogy közel 12 ezer tonnával kevesebb termett. Ebben a szektorban a termelők azért jelentős áremelkedést tudtak elérni a gyárak felé, ami elvárható és jogszerű módon járult hozzá a jövedelmezőségükhöz.

Az őszi hajtatási napon.

A termelői biztonság mennyire garantálható jövőre?

-Jogos elvárás volt a termelőink részéről a jövedelmezőség megtartása érdekében a termelői árak növekedése, hiszen 2021 őszén elkezdődött a jelentős mértékű inputanyag árnövekedés, az energia árának emelkedése, amire a háború kitörése további csapást mért, komoly káoszt okozva. Termelőink úgy védekeztek ebben a helyzetben, hogy „bespájzoltak” az inputanyagokból. Így tudnak biztonsággal indulni a 2022-as gazdasági évben. Az inflációs nyomás azonban rendkívül magas. A frisspiaci termékeknél van egy lehetőség, de van egy speciális nehézség is. A nehézség az, hogy minden héten meg kell küzdeni az árért, a lehetőség az, hogy minden héten valamelyest tudjuk érvényesíteni a költségszintek megemelkedéséből adódó áremelkedéseket – magyarázta az elnök úr, majd kifejtette:

-Nagy kérdése a jövő évnek, hogy az energia árak mennyire maradnak tartósan magasak. A fosszilis energia kiváltásával nem csökken az ár, marad inkább ezen a szinten, nem fog tudni az energia költség hosszú távon visszarendeződni, de az inputanyagok ára sem. Nagy kérdés még a bér alakulása. Azonban ha továbbra is magas a béremelés, legalább 15%, akkor az inflációs célokat a kormányzat nehezen tudja tartani. A következményét újabb áremelkedések formájában a pulton fogjuk látni. Reálértéken több nem marad a pénztárcákban. Lesznek ágazatok, ahol munkaerőhiány, és lesznek ágazatok, ahol munkaerő többlet keletkezik. A mi feladatunk továbbra is az, hogy a termelőink jövedelmezőségét minden áron fenntartsuk. Ehhez azt a biztos piacot keressük, ahol a termelőink részére a megfelelő jövedelmet el tudjuk érni. Ehhez az akarat és az elszántság megvan bennünk.

-Elnök Úr! Mindehhez sok erőt, kitartást és szerencsét kívánok Önöknek és munkatársainak a következő évre!

-Köszönöm, hogy mindezeket elmondhattam, Önnek és a kedves Olvasóknak áldott karácsonyt, békés, boldog újesztendőt kívánok!

Dömsödi Teréz
Fotók: DélKerTÉSZ


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.