Folytatódnak a beruházások a HUNOR COOP-nál – A jó szomszéd Derekegyházán is fejleszt!

A szalagot (balról) Farkas Sándor miniszterhelyettes, Mészáros Zoltán vezérigazgató és Szabó István, Derekegyház polgármestere vágják át.

December 15-én került sor a HUNOR COOP ZRt megújult derekegyházi Coop ABC Áruházának ünnepélyes átadására. Az ünnepség előtt rövid évértékelésre kértem Mészáros Zoltánt, a Társaság Vezérigazgatóját.

-Hol foglal helyet ez a beruházás az ideiek sorában? – kérdeztem elsőként.

-Páratlan év 2022 a Társaságunk életében, hiszen közel 1 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottunk végre. A Magyar Falu Program keretében idén 4 üzletet teljes egészében sikerült megújítani, modernizálni. A Magyar Kormány által kiírt programban 50%-os támogatás, és ugyanennyi önrész felhasználásával az energiagazdálkodásunkat segítő fejlesztéseket tudunk megvalósítani úgy, hogy közben a 21. századi igényeknek megfelelő üzletbelső kialakításával szolgálhatjuk a falusi vásárlóink elégedettségét. Derekegyház a negyedik állomás volt, hiszen előbb Mártélyon lett kész egy kis „ékszerdoboz”, majd ezt követte a fábiánsebestyéni Coop Szupermarket és a baksi Coop ABC felújítása – válaszolta.

Farkas Sándor miniszterhelyettes megismerkedett az áruház kínálatával.


A vezérigazgató úr elmondta, hogy a derekegyházi ABC az egykori Károlyi birtok részét képező gazdasági ügyintézőség, majd pedig a községi mozinak helyet adó épületben van. A hajdani Szentes és Vidéke Áfész alakította ki itt az élelmiszer üzletet az 1980-as években, mint jogelőd. A ’90-es évek végétől ezt a kis üzletet átvette a Hunor Coop. Napjainkban pedig egy modern Coop ABC működik benne.

A program további üzlet megújításával folytatódik…

-Igen, jövőre a Kalocsa környéki Foktőn lévő ABC felújítására készülünk. A megváltozott gazdasági és energetikai körülmények miatt 13 napelem parkot, mini naperőmű parkot építünk fel az üzleteink tetején. Ez a munkafolyamat is jó ütemben halad. Az utóbbi beruházásra azért van nagy szükség, mert az áramköltségünk csak az utóbbi évben 600 millió forinttal növekedett. A napelemek felhasználásával jelentős megtakarítást tudunk elérni, továbbá környezetvédelmi szempontból is gondolunk a jövőre.

A helyi általános iskolások ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket.

Eddig is a dolgozók jelentették a társaság legfontosabb építőkövét. Hogyan óvja őket a menedzsment ebben a nehéz gazdasági időszakban?

-A jövő évben 1-1,5 milliárd forint plusz teherrel kell számolnunk, melynek csak egyik része az energia költség, a másik pedig a kötelező bér-, és minimálbéremelésből adódó többlet. Egy nehéz éven vagyunk túl, de a most elért eredmények lehetővé teszik a jövő év zavartalan indulását. Az egyedülálló fejlesztéseink sorába kívánkozik oktatási programunk, amely dolgozóink online felkészítését, fejlesztését szolgálja a Coop Akadémia keretén belül. Mindemellett dolgozóink jutalmazásban, 13. havi fizetésben részesültek az erkölcsi elismerés mellett. Továbbá havonta a cégen belüli versenyben pl. kozmetikai utalványokkal, vacsora meghívásokkal, egyéb meglepetés ajándékokkal honoráljuk a lelkiismeretes munkájukat.

A gazdag, szépen rendezett áruválaszték megkönnyíti a vásárlást.

AZ AVATÓ ÜNNEPSÉGEN DEREKEGYHÁZÁN

A derekegyházi COOP ABC átadási ünnepségén a vezérigazgató úr azt mondta, fontos ajándék az itt megvalósult beruházás, egyben a lakosság felé irányuló bizalom megnyilvánulása, mert a Társaság számára a vidék adja az igazi forgalmat, a támogatást, a túlélést. Annál is inkább fontos, mert a Coop üzletekben mintegy 90% a magyar áruk jelenléte. A magyar áru magyar munkahelyet jelent, amit ugyancsak szem előtt tartanak. A magyar áru arra is garancia, hogy nap, mint nap biztonságos árukészlettel álljanak a vásárlók rendelkezésére – hallhattuk. A hagyományok megtartásával felújított Coop ABC nem csak külsejében, hanem az árukészletével is minden igényt kielégít – fogalmazott Farkas Sándor miniszterhelyettes. Egy ilyen üzlet átadása mindig minőségi változást jelent, hiszen most már a derekegyházi ABC is bármelyik városban megállná a helyét. A Magyar Falu Programnak éppen a vidék megtartó képességének növelésében van szerepe. A fejlesztéssel az itt élők élete válik könnyebbé – tette hozzá.

A gyerekek nagyon örültek az ajándék léggömbnek.

Szabó István, Derekegyház polgármestere megerősítette, hogy az ABC épülete az 1870-es évek végétől szolgálja a falusiak gazdasági életét. Megköszönve a beruházást azt mondta, hogy a település központja fejlődött, ahol a falusiak találkozási helye is van nap, mint nap. Egy szomszédos épület felújításával viszont adósak még a lakosságnak, amelyben helyi termékboltot szeretnének kialakítani. Ezzel a kispiaccal lesz teljes a derekegyházi agora – mondta.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

A HUNOR COOP üzletekben az áruk mintegy 90%-a magyar, a környező települések vállalkozásaitól származó termék.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.