Újra Szentesen a Strandvendéglő régi zongorája

Nem mindennapi eseményre került sor január 4-én a Petőfi Cafeban. A Koszta József Múzeum Varga Dudás Margit felajánlásából ajándékba kapott egy az 1800-as évek végén készült zongorát, amelyen a Strandvendéglő muzsikusai játszottak hosszú időn át.

A hangszer Fábiánsebestyénből érkezett. Az adomány Móra József önkormányzati képviselő és a Szent Fábián Patika munkatársai közreműködésével érkezett városunkba. A Petőfi Caféban, végleges helyén vette át Irsai Farkas László múzeumigazgató, munkatársai jelenlétében.

Az igazgató úr azt mondta, a szentesi Strandvendéglő 1932. szeptember 24-én nyílt meg. Zongoráján az évek során sokan játszottak, mire kalandos úton Fábiánsebestyénbe került.

Szentes Város Polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc is jelen volt az átvételnél, aki megemlékezett a zongorajáték helyi hagyományairól. Meglátása szerint magánházaknál még ma is vannak hasonló korú zongorák. – Nagy értéke van ennek a hangszernek, hiszen még a 70-es évek elején is 10-12 olyan szórakozóhely volt a városban, ahol rendszeresek voltak az élőzenés rendezvények. Újra politúrozás és hangolás után örömmel várja, hogy megszólaljon. Mindenkor emlékeztet majd a Strandvendéglő azon időszakára is, amikor 1.50-2 forintért finom zsíros kenyeret lila hagymával lehetett fogyasztani a strandon. Mindig öröm, ha múltunk emlékeit megőrizhetjük – mondta.

A múzeum munkatársai Hergott Kristóf gyűjteménykezelő régész és Szabó Dániel régész- történész kutatták a hangszer eredetét. Elmondták, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban és helyi Facebook csoportban is találtak fényképeket, adatokat. A Karl Hamburger típusú bárzongorát Bécsben gyárthatták. Páncéltőkéje mára megsérült. Nem a legdrágább hangszerek közé tartozik. Hasonlók több helyi család szalonjában szolgáltak. Elsősorban hölgyek játszottak rajtuk. Ezt a hangszert Bertus Pálnétól vásárolta meg dr. Varga Dudás Margit, a felajánló, aki osztálytalálkozón figyelt fel a szép régi zongorára, melynek különlegessége míves, szép kidolgozásán túl például a pohártartó része.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.