Több mint kétszáz facsemetével gazdagodik városunk

A Pusztai László Sporttelepet is beleértve, a város öt pontján került sor faültetésre ezekben a napokban a MOL-Új Európa Alapítvány és az Agrárminisztérium jóvoltából. A program együttműködő partnere továbbá az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei jogú Városok Szövetsége is. Együttesen 7000 sorfa elültetésével járulnak hozzá magyarországi városok zöldfelületeinek bővítéséhez – hallhattuk a szentesi faültetési akció kapcsán Szabó Zoltán Ferenc polgármestertől, aki beszélt arról is, hogy a program még tavasszal indult a megyeszékhelyek és megyei jogú városok bevonásával.


Erre az őszi „VárosFa”akcióra városunk is pályázott további mintegy 100, tízezer lélekszám feletti településsel együtt. A városok 30 és 70 közötti facsemetét igényelhettek 16 féle fafajtából. Szentes a maximálisan kérhető 70 sorfára nyújtotta be pályázatát.
A fák ültetésében segítettek a Bartha János Kertészeti Technikum és Szakközépiskola tanulói, valamint a Szent Anna Utcai Zöldóvoda Pillangó csoportja is, kis lapátokkal, locsolókkal érkezett segédkezni. A kicsik is nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a munkába.

Különösen fontos ez, hiszen a fácskák további gondozása az önkormányzat és intézményeinek feladata lesz Berezvai Csilla főkertész irányításával. Segít majd a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület tagsága is, akik 40 fa gondozását vállalták – hallottuk.
Szabó Zoltán Ferenc polgármester kiemelte, a város megragad minden adódó alkalmat arra, hogy fákat ültessen, s ezen akción kívül a Szentesi Városellátó NKft. munkatársai további 120 fát vállaltak ültetni, ám töretlen a lakossági aktivitás is ez ügyben. A kertészethez értő városvezető a program pedagógiai jelentőségét is méltatta, mivel a legfiatalabbak edukációs erdőpedagógiai programokon bővíthették ismereteiket, környezettudatosságukat.
A jelenlévők közösen a Pusztai László Sporttelepen négy hársfát ültettek el a Délalföldi Erdészeti Zrt. munkatársának közreműködésével. A fiatalok örömmel versengtek egymással a lapátolásban, öntözésben, s egyben azt is megtanulhatták, hogyan kell védeni a facsemetét a rágcsálóktól, és mire kell ügyelni a fa törzsének rögzítése során.
Kép és szöveg: dite

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42204 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.