Az új logisztikai csarnok a DélKerTÉSZ fenyőfája – Bővül a tagi válogatás lehetősége

A napokban zárult a Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél a jövő évre vonatkozó termelői szerződéskötések ideje. Nagypéter Sándor elnök – ügyvezető urat a tapasztalatokról, a jövő évi kilátásokról kérdeztem.

-Az őszi hajtatási napunkat megelőzően, a korábbi gyakorlatnál hamarabb kezdtük a termékértékesítési szerződések megkötését a jövő évre. Október 3. és november 27. között bebizonyosodott, hogy termelő tagjaink közel 100%-a továbbra is folytatja a munkát. 10 termelő alatti az a szám, akik ténylegesen vagy szüneteltetik a tevékenységüket, vagy a termőterületet bérbe adják, netán eladják. Az elkövetkező két hétben fognak a szerződéskötésekkel kapcsolatos adminisztratív munkálatok lezárulni. Az már biztos, hogy érdemi területcsökkenéssel nem kell számolnunk – mondta, és hozzá tette:

Annál is inkább nem, mert vannak új jelentkezőink, akik zömmel legalább 3-5.000 négyzetméter területen gazdálkodnak. Az eddigi gyakorlat szerinti 30 kilométeres körzethatárt az idei évtől már nem tartjuk fenn, bár a Szentesi Paprika, mint hungarikum, tájvédelmi körzete továbbra is megmarad. Szaktanácsadóink a távolabbról jelentkezők esetében is ugyanazokat a szigorú minőségbiztosítási, nyomonkövethetőségi, növényegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályokat követelik meg, amelyek szerint a régi tagjaink a mindennapi munkájukat végzik.

-Melyek azok az igények, amelyek a termelők részéről ebben a nehéz gazdasági helyzetben megfogalmazódnak?

-Egyik legfontosabb kérésük, hogy a telephelyünkön szeretnék, megfelelő körülmények között a terményeiket válogatni. A mostani költségemelkedésekkel ez a kérés még inkább napirenden van. A logisztikai központ megépültével a mostani kamionpakolási területet teljes egészében a tagi válogatás számára engedjük át. Itt három új paprikaválogató gépet helyezünk üzembe, ezzel megduplázva a mostani kapacitásunkat. A válogatáshoz rendelkezésre áll az áru biztonságos hűtési láncba érkezése, ily módon a minőségi romlás megakadályozható. A teljes körű kiszolgálás része továbbá a csomagolás szakszerű előkészítése. A plusz energia hatékony és kényelmi szolgáltatásaink a termelőink számára jelentős költségkímélést jelentenek. A jövő évtől felértékelődik a meglévő termelői bázis és a meglévő vevői partnereink maximális kiszolgálása – válaszolta.

Mikorra várható a logisztikai csarnok használatba vétele?

-A használatba vételi eljárását a csarnoknak december közepén megkezdjük. Gőzerővel dolgozik a vállalkozó, hogy megfeleljen a követelményeknek. A hivatali bürokratikus eljárástól függ maga a használatba vétel. Zöldmezős ugyan a beruházás, de illeszkedik a régi épülethez, ami mindig megnehezíti a katasztrófavédelmi eljárást. Januárban már használni szeretnénk a 10.500 négyzetméteres új logisztikai csarnokunkat. A hivatalos átadást azonban a jövő évi 20 éves jubileumi ünnepség keretében tervezzük, előre láthatólag április közepén.

Mennyi a beruházás végleges bekerülési értéke?

-Amikor 2021. november 26-án megkötöttük a szerződést a kivitelezővel, a megállapodás 2,665 milliárd forint bekerülési értékről szólt. Mára, láthatóan 60 millió forinttal kerül többe a beruházás, ami például a rámpák előtti terület megfelelő szilárdsága érdekében jelentkező plusz költség, míg a másik része a katasztrófavédelmi előírásokhoz igazodó tűzhatárszakaszok kialakításával merült fel. Ezek a költségek a tervezéskor nem vetődtek fel. Ez a kb. 2%-nyi költségnövekedés a hibahatáron belüli. Folyamatban volt továbbá egy teljesen új transzformátor telepítése, ami mintegy 3 éves periódust vett volna igénybe normál ügymenetben, azonban elengedhetetlen feltétele a használatba vételi eljárásnak és a beruházáshoz kapcsolódó támogatás lehívásának. Itt szeretném megköszönni az országgyűlési képviselőnk közbenjárását, s a kapott segítséget, melyért hálás vagyok. A munkánkhoz, a gyors megvalósításhoz nélkülözhetetlen volt. A polgármester úrnak is köszönetemet fejezem ki a csapadékvíz- és kitermelt föld elhelyezésében nyújtott önkormányzati hozzájárulásért.

Ebben az összegben a berendezési tárgyak is szerepelnek?

-Nem. Ez az összeg csak a „fenyőfa”, azaz a csarnok, a „díszítés” ezután következik. Az, hogy megfelelő gépek, csomagoló berendezések, vagy polcrendszeres robotraktár legyen kialakítva, az mindig a folyamat része, sőt ezek költségét már nem is bírta volna el a pályázat.
Dömsödi Teréz
Fotó: Vidovics Ferenc

Egy hozzászólás “Az új logisztikai csarnok a DélKerTÉSZ fenyőfája – Bővül a tagi válogatás lehetősége” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42204 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.