Járási informatika verseny a Pollákban

Az operációs rendszerek, az IKT és technológiai alapismeretek, az internet, a szövegszerkesztés és prezentációkészítés területén adtak számot tudásukról a diákok november 22-én az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára kiírt Pollák Antal Járási Informatika Versenyen a Hódmezővásárhelyi SzC Szentesi Pollák Antal Technikumban. A feladatok megoldására 120 perc állt rendelkezésükre.

Az 5-6. és a 7-8. évfolyamos tanulók különböző nehézségű feladatsorral birkóztak meg. Az első feladatban mindkét korosztály versenyzői Moodle felületen töltöttek ki egy tesztet, amelyben az alapismereti kérdések mellett fontos szerepet kaptak a programozási feladatok is. Az 5-6. évfolyamos tanulóknak egy rajzolási feladatot kellett elkészíteni, illetve az interneten keresési feladatokat megoldani. A 7-8. évfolyamos tanulók előzetes feladatként prezentációt készítettek Jánosi Marcell munkásságáról, valamint internetes keresési feladatokat és egy szövegszerkesztési feladatot oldottak meg. A 8. évfolyamos versenyzők még táblázatkezelési feladatot is kaptak.

A feladatok értékelése megtörtént, így december 8-án sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre, amikor Kovács Attila, a HSzC Pollák Antal Technikum és Szakközépiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ismertette, hogy a versenyben az 5-6. osztályos évfolyam közös korcsoportban, míg a 7. és 8. évfolyamosok külön-külön korcsoportban oldották meg a feladataikat. A verseny fő támogatója a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum volt, támogatásukkal vásárlási utalványokat kapnak a tanulók, amelyeket igényeik szerinti informatikai eszközökre tudnak beváltani. Ezúttal jutalmazzák a felkészítő tanárokat is.

Ebben az évben a díjazottak: az 5-6. évfolyam korcsoportjában I. helyezett lett Nagy Nimród       5. osztályos tanuló, a Szegvári Forray Máté Általános Iskolából, felkészítő tanára Tóthné Nóbik Mariann. II. helyezett Hingl Zsombor 6. osztályos, a Szentesi Koszta József Általános Iskola diákja, felkészítő tanára Lucza László. III. helyezett Orosz Zalán 6. osztályos tanuló, a Szentesi Koszta József Általános Iskolából. Felkészítő tanára Urbancsok Győző.

A hetedik évfolyamban I. helyezett Balogh Ádám a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója, felkészítő tanára Papp Sándor. II. helyezett Nagy Balázs a Szentesi Koszta József Általános Iskolából. Felkészítő tanára Urbancsok Győző. III. helyezett Dékány Dávid a Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola tanulója. Felkészítő tanára Földi Éva.

A 8. évfolyam korcsoportjában I. helyezett Sinóros-Szabó Zoltán a Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola diákja. Felkészítő tanára Fái András István. II. helyezett Dávid Kristóf a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója. Felkészítő tanára Papp Sándor. III. helyezett Horváth Nóra a Mindszenti Általános Iskolából. Felkészítő tanára Csernákné Kiss Ildikó.

Érdeklődésemre az igazgató úr elmondta, hogy a verseny mintegy 2 évtizedes hagyományokra tekint vissza, évről-évre változó tematikával, újabb és újabb feladatokkal lepik meg a gyerekeket. Vannak olyan diákok, akik 5. osztályos koruktól kezdve folyamatosan részt vesznek a versenyeken. A vetélkedő feladatait a munkaközösségükbe tartozó informatikus kollégák állították össze és értékelték Molnár Norbert vezetésével. Az idei versenyre összesen 35 diák jelentkezett, közülük került ki a 9 legjobban teljesítő diák, akik most díjazásban részesültek.

Horváth Nóra a Mindszenti Általános Iskola 8/A. osztályos tanulója egyedüli ifjú hölgyként ért el „dobogós” helyezést.

Hogyan érezted magad a verseny során? – tudakoltam.

-Nagyon izgultam. Kevesen voltunk lányok, furcsa volt, hogy egyedül jutottam be a díjazottak közé. Érdekesnek és furcsának találtam, igazából nem számítottam arra, hogy nekem ez sikerülni fog.

Mennyire tudtál felkészülni a feladatokra?
-Felkészítő tanárnőm, Csernákné Kiss Ildikó betegsége miatt nehézkessé vált a felkészülésem. Amit nem értettem, azoknak utánakerestem. Igyekeztem az előzetes egyeztetéseink szerint haladni. Magam sem gondoltam, hogy sikerül ilyen szerencsésen vennem az akadályokat.

Mivel érdekel az informatika, van már elképzelésed arról, mivel szeretnél foglalkozni később?

-Humán szakon tervezem a továbbtanulást. A média nagyon érdekel, de a robotika és az autók is. Igazából még nem döntöttem, de esélyt látok arra, hogy a Pollák Technikum tanulója legyek.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.