A karbonsemleges növekedés 5.0 ipari forradalma és a Kontaset

A Kontaset Kft. 2022. év nyarán egy kínai-magyar kutatás-fejlesztési program tagjává vált. A programban résztvevő kutatóintézetek, nagyvállalatok, KKV-k célja a meglévő ipari technológiák karbonsemleges átállása olyan módon, hogy a gyártótevékenység során minimalizálja az energia felhasználásból származó CO2 kibocsátást, azaz kezdje meg a zöldáramra történő átállást. A termelési technológiák kerüljenek átalakításra olyan módon, hogy radikálisan csökkenjen a károsanyag kibocsátás, a termelés során felhasznált alapanyagok származzanak karbonsemleges forrásokból, végül a teljes termelési rendszer az Ipar 4.0 alapjaira épülve egészüljön ki egy „kettős szén-dioxid vállalatirányítási programmal”, amely a karbonsemlegesség mellett növekedési pályára tudja állítani a vállalatot.
A 2020-as években a világgazdaságban jelentős változások mentek végbe, amelynek alapját képezte a 21. század első éveitől egyre nagyobb aggodalommal hangoztatott klímavédelemi törekvések elvárt eredményeinek elmaradása, valamint a 2020. március hónapban kitört világjárvány által előidézett gazdasági visszaesés.
A gazdasági válság mérséklésének, ellensúlyozásának egyetlen eszköze a gazdasági növekedés, amely századunkban egy teljesen új, eddig soha nem látott, az ipar egészének radikális átalakulását kikényszerítő követelményrendszerrel párosult. Ez az új típusú ipari termelés karbonsemlegessége, azaz a „karbonsemleges növekedés”- iparral, technológiákkal szemben támasztott alapkövetelménye.
A világviszonylatban új programban a Kontaset Kft. az Ipartelepi út 18-22. szám alatti telephelyének zöldenergiára történő átállását, valamint karbonsemleges új ipari technológiák bevezetését tűzte ki célul.

A Kontaset és a YINLONG szakembereinek együttműködésével elkészültek azok a tervek, amelyek 0,5-1 MW közötti ESS storage-k, azaz zöld energia tároló telepek kialakítását irányozza elő annak érdekében, hogy az üzemcsarnokban folyó tevékenységek függetlenedni tudjanak az elektromos hálózati betáplálástól, továbbá olyan fűtési, hűtési és melegvíz ellátó rendszer kerül betervezésre, amely hőszivattyús rendszerként zöldáram betáplálással 100%-ban illeszkedni tud a karbonsemleges követelményekhez.
A kutatás-fejlesztési program további eleme a térség legnagyobb, ezen a telephelyen megvalósult porfestő üzem karbonsemleges technológiára történő átállása, azaz a jelenlegi földgázfelhasználású berendezések elektromos üzemmódra történő átállása.
Az energiatechnológia az intelligens hálózat kiépítésében és a megújuló energiatermelés megvalósításában is kulcsfontosságúvá vált. Ahogy a szén-dioxid-semlegesség globális gazdasági és társadalmi konszenzussá vált, úgy az „új energia aránya” a teljes energiarendszerben rohamosan növekszik, amely az energiatárolási technológia területén is robbanásszerű növekedést idéz elő.
Világszerte, így Kínában is egymás után indultak el a nagyszabású új energiatárolási projektek. A legújabb ipari forradalom korszakában az energiatárolási technológiák versengenek egymással, mint például az „áramlási akkumulátorok”, „nátrium-ion akkumulátorok”, „lítium-ion akkumulátorok”, a „tömörített levegőenergia-tárolás”, az „ólom-szén akkumulátorok”, a „hőtárolási technológiák”.
Az elmúlt években megnövekedett azon vállalatok száma, amelyek csatlakoztak az energiatároló iparhoz, új és innovatív alap és alkalmazott kutatásokkal hozzájárulnak az ipar új típusú átalakulásához. Hazai viszonylatban a Kontaset az első vállalatok közé tartozik ebben globális, karbonsemlegesség elérését célzó kezdeményezésben.
Fórizs Zoltán
Tervek: Sándor Zoltán (Kontaset)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42204 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.