Téli Napközis Tábor és más aktualitások – Önkormányzati intézmények újszerű együttműködése

A képen balról: Irsai Farkas László múzeum igazgató, Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Kiss Csaba István alpolgármester és Szekeres Dancsó Mónika, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója.

Négy témában volt sajtótájékoztató október 28-án, pénteken, a Városházán. Szabó Zoltán Ferenc polgármester elsőként a Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat eredményét ismertette. Elmondta, hogy Szentes Város Önkormányzata a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszert azért váltotta fel saját támogatási rendszerrel, mert ily módon több támogatáshoz jutnak a diákok. Ebben az évben – szociális helyzetük alapján – 30.000 és 70.000 forint közötti ösztöndíjban részesülnek a pályázók, az összeget ezekben a napokban meg is kapják.

A szeptember végi pályázati határidővel 90 pályázat érkezett az önkormányzathoz, mindannyian jogosultak a támogatásra. Az önkormányzat a költségvetésében elkülönített összegből 5.280.000 forintot fordít a felsőoktatásban résztvevő szentesi hallgatók támogatására – tudtuk meg Szabó Zoltán Ferenc polgármestertől, aki megemlékezett továbbá a szociális munka napjáról, ami immár 25. éve november 12-én munkaszüneti nap is az ágazatban dolgozók számára. Szabó Zoltán Ferenc ez alkalommal is megköszönte a város öt szociális intézményében minden nap szolgálatot teljesítő munkatársak alázatos munkáját.

A képen jobbról a Szentesi Művelődési Központ képviseletében Bődi Rácz Angéla és Urvári Sándor igazgató.

A tájékoztató következő napirendje a városi Advent előkészületei voltak. A tavalyi díszkivilágítás és fényfestés látványelemei a lakosság teljes megelégedésére szolgáltak. Idén azonban takarékoskodni kell – hallhattuk. A napokban az a döntés született, köszönhetően a karácsonyi vásárban résztvevő árusok felajánlásainak is, hogy a Kossuth tér lesz a városi adventi ünnepség központi helyszíne.

Kiss Csaba István alpolgármester ismertette, hogy november 25-én délután kezdődik a rendezvény, a ledes díszítés fényeinek felkapcsolásával, a 3D-s fotóponttal, árusítással és a helyi intézmények, civil szervezetek ünnepi műsoraival. Idén is itt lesz a kecskeméti vidámpark, akik a város összes kisiskolását és óvodását szórakoztatják. Az idei adventen kiemelt szerephez jut a városi intézmények, a Szentesi Művelődési Központ, a Szentes Városi Könyvtár és a Koszta József Múzeum együttműködése.

Balról a Szociális Iroda munkatársai.

Bődi Rácz Angéla a Szentesi Művelődési Központ művelődésszervezője szólt arról, hogy a gyermekeket Meseházba hívják a Kossuth térre, amelyet a Szentesi Anyuk Csoport díszít fel. Bábjáték, mesélés, betlehemezés és zenés, táncos gyermekprodukciók várnak majd mindenkit.

A Szentes Városi Könyvtár igazgatója, Szekeres Dancsó Mónika bemutatta röviden a programjaikat. November 29-én Fehér Csaba református lelkipásztor, december 2-án a Domonkos rendi nővérek, december 7-én csillagászkutató előadására, december 8-án harsona kvartett műsorára invitálta a lakosságot. A Gyermekkönyvtár pedig december 3-án és 5-én délelőtt Mikulás várással, december 17-én délelőtt Karácsonyváró Családi Nappal, december 30-án délelőtt pedig Szilveszteri Családi Ramazuri és Baba-Mama klubfoglalkozással készül – hallottuk.

Kiss Csaba István programismertetője.

A Koszta József Múzeum igazgatója, Irsai Farkas László az Égből Pottyant Múzeum c. kiállításhoz kapcsolódó plusz programjukra invitálja a városlakókat, valamint egyháztörténeti kamara konferenciára kerül sor december 13-án. Múzeumpedagógiai programjában, közösen a Szentesi Művelődési Központtal, interaktív foglalkozás keretében ismerkedhetnek a gyerekek a múzeumi értékek védelmével, a restaurálás titkaival. Az Omega-kiállítás Léna termében kiállított, immár 105 éves szánkó restaurálásába kapcsolódhatnak be a gyerekek- mondta.

A negyedik témáról ismét a polgármester beszélt. Azért, hogy január 2. és 6. között a gyerekek számára élményekkel induljon az újév a szokottnál hosszabb szünet idejére Téli Napközis Tábort szerveznek közösen a városi kulturális intézmények. A táborban 80-100 kisdiák 20-25 fős csoportokban, mind az ifjúsági házban, mind a gólyás-házban, de a könyvtárban és a múzeumban is értékes közművelődési programok részesei lesznek naponta 8 és 16 óra között. Az önkormányzat háromszori étkezésről, ügyeletről is gondoskodik. Jelentkezni lehet a titkarsag@szentes.hu e-mail címen Kovács Zsuzsa sportreferensnél.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.