MA-KA és UBM, a boltív két összeillő része – 10 éves születésnap

10 éves születésnapját ünnepelte a MA-KA   Takarmánykeverő és Forgalmazó Kft. szeptember utolsó napján. Nagypál Szilárd ügyvezető, megköszönve a jelenlévő partnereiknek az együttműködést, visszaemlékezésként elmondta, hogy már 2008 tájékán felmerült a gondolata egy zöldmezős beruházásban megépülő takarmánykeverőnek. 2009-ben egy FVM által kiírt pályázat a megvalósulást felgyorsította. A lendületes projekthez megfelelő partnert kerestek, így esett a választás az UBM cégcsoportra.

2012-ben a 100%-ban magyar tulajdonú takarmánykeverő üzem, magyar beruházóval épült meg, amely az eltelt időben 1,7 millió tonna takarmányt állított elő.

Az UBM Cégcsoport igazgatóságának elnöke, Varga Ákos is köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy Magyar József úrral, a Hungerit Zrt. vezérigazgatójával, az ismeretségük még a 1990-es évek elejére nyúlik vissza. 2009-ig folyamatos üzleti kapcsolatban álltak a HUNGERIT-tel. Majd szinte véletlenszerűen alakult úgy ebben az évben, hogy a 400 milliós beruházásban készülő Takarmánykeverő társberuházóivá váltak. Az akkori válság útkeresésében lett a MA-KA és az UBM, mint egy boltív, összetartozó, terhelhető, erős egység. Az előkészületek 2 éven át tartottak. Varga Ákos köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal az elindulást szolgálták, s mind a mai napig a közös eredményekért dolgoznak.

– 1 év után az UBM 4,5 milliárd forintos szállítással tudta megfinanszírozni a MA-KA-t, a MA-KA pedig a HUNGERIT-et tudta segíteni. Innentől teljesedett ki az UBM takarmánykeverő üzletága az ország több pontján. A HUNGERIT értékesítése után is fennmaradt az együttműködés, jól példázva azt, hogy 50-50%-os tulajdoni hányaddal kiválóan működtethető egy társaság.

-Az a filozófiánk, hogy összefogással, együttműködéssel dolgozzunk közös sikereinkért. A sikerhez azonban nagyon sok minden kell: sok munka, kitartás, akarat, kell egy vízió, de nagyon sok szerencse is, alázat, hiszen a jövő nem lesz könnyű. A takarmányos is csak akkor tud fennmaradni, ha fejleszt, ha elad. Megteszünk mindent azért, hogy a nehézségeket közösen átvészeljük – mondta.

A MA-KA Kft. másik ügyvezetője, Varga Gábor mérföldkőnek nevezte az elmúlt 10 évet, mivel a magyar takarmányipar életében is komoly beruházás kezdte meg tevékenységét Szentesen. Az üzem folyamatosan termel. A 10 év alatt két nagy beruházás történt, s vannak további tervek az asztalfiókban, amelyekhez a finanszírozási lehetőségeket keresik. – Fel vagyunk készülve arra, hogy még jobban szolgáljuk ki a partnereinket. Bízunk, hogy megtaláljuk közösen a kihívásokra a megfelelő válaszokat a jövőben is – tette hozzá.

A vendégek 10 fős csoportokban látogatták végig az üzem különböző szintjeit, ismerkedtek az ott folyó munkafolyamatokkal, a készülő takarmányfajtákkal. Majd fehér asztal mellett Farkas Sándor miniszterhelyettes és Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte a születésnapot ünneplőket.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.