Hangulatmorzsák az idei Lecsófesztiválról – Ahány ház, annyi szokás…

A különdíjas vaskúti lecsók.

Az idei XXI. HUNOR COOP Lecsófesztivál is nagyon jó hangulatban telt a szentesi Apponyi téren és környékén, hiszen a baráti társaságok, munkahelyi közösségek, a résztvevő családok az együtt töltött időt ünnepelték. A kellemes, nem túl meleg napsütés és a színpadi zenék a nézelődőket marasztalták, nem beszélve a gyermek színpadot körülvevő sok-sok játékról, melyek között paradicsomi perceket tölthettek a legkisebbek.

Ahány főzőhely, annyi féle lecsó készült. A SINOSZ nyugdíjasai Talmácsi Ferenc vezetésével slambucos lecsót főztek. A klasszikus pásztor ételt a 15 fős társaság jó étvággyal fogyasztotta el.
Odébb a Lecsókolom szakácsai már történelmet írtak, hiszen 18. alkalommal vettek részt a fesztiválon, s már elsők is voltak, arany fakanállal büszkélkednek. 7 éve csatlakozott hozzájuk a Fakukac nevű társaság, akik különlegességet, ezúttal kecskehúsos lecsót készítettek. Az évek során visszatérő törzsvendégeikkel együtt fogyasztották el a két bogrács ételt.

Csinosak, szépek a Gourmet Cicák, finom főztjükkel várták vendégeiket, szurkolóikat. De pár év kihagyás után ismét eljöttek és főztek a Dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztályának dolgozói. Mangalica szalonna zsírján tették fel hagyományos lecsójukat, ők, a gyermekek egészségét mentő angyalok, egyedi megjelenésükkel is reprezentálták angyali, gyógyító mindennapi tevékenységüket.

A Baja melletti Vaskútról érkeztek a Vaskúti Jópofa srácok. Bíró Antal (Tóni) minden héten járja a főzőversenyeket. Az előző hét végén Balatonszárszón, immár 174. alkalommal szerzett főztjével első helyezést. Itt Szentesen először főzött, s mindjárt háromféle lecsót. Az egyiket 9 féle erdei gombával, köztük szarvasgombával ízesítette. A másikat kapros fejföllel tette egyedivé. A harmadik hagyományos magyar lecsó szárazkolbásszal készült. Ezúttal különdíjjal térhetett haza, amit nagyon megérdemelt a csodálatosan megterített asztal kivitelezéséért is.

Angol nyugdíjas házaspár, Debbie és Stuart szentesi barátaiktól tanulták meg a lecsófőzést. Náluk, odahaza ismeretlen a kés az asztalon, baltával a tűzifa hasogatás, de mára megszerették a szentesi paprika és paradicsom kedvéért.

 A bográcsok között fiatalok táncoltak, roller bravúr, gőrdeszka is előkerült. A fiúcskák imádnak így közlekedni, s persze yoyót dobálni. A kisebbek a furfangos fajátékok kipróbálásával voltak elfoglalva, s persze kedvükre való zenéket hallgathattak közben.

Szentes Város Önkormányzata négy testvérvárosából fogadott delegációt, de kiváló alkalom nyílt egy új testvérvárosi kapcsolat előkészítésére is. Szabó Zoltán Ferenc polgármester, miközben lecsót osztott a fesztivál látogatóknak, figyelme a már aktív testvérvárosi kapcsolatokon túl egy új, most formálódó együttműködés megalapozására is kiterjedt. A bolgár Sevlievo önkormányzatának vezetői nem először jártak Szentesen. Az együttműködési tárgyalások az ősz folyamán várhatóan kiteljesednek – hallhattuk.

Végül, ki gondolta, az idei Arany fakanál tulajdonosaihoz érkeztem. A Csipet-Csapat Rokonok Mexikói lecsót készítettek, babbal, kukoricával, malacka javával. A családi csapat 2004 óta minden évben összejön Szentesről, Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Orosházáról, hogy finom étel mellett beszélgethessenek, örülhessenek egymásnak. Gratulálok nekik!

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.