Államalapító Szent István királyunk ünnepe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Augusztus 20. a magyarság legősibb nemzeti ünnepe, államalapításunkat, Szent István királyunkat, s az életet jelentő Új kenyeret is ünnepeljük ezen a napon.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban délelőtt 9 órától tartotta ünnepi megemlékezését, melyen Gémes László elnök adta át a 2022. évi megyei kitüntető díjakat.

A megemlékezésen Várkonyi Eszter a résztvevőkkel közösen, tekerő kísérettel énekelte el a Himnuszt, mely után elsőként Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az ünnepi gondolatok után Vígh Róbert gitárművész előadását hallgathatta meg a közönség.

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy „Nem szabad elfelejtenünk, az államalapítással Szent István elindította a magyarságot egy úton, azonban rajtunk is múlik, hogy mit hagyunk belőle örökül.”

Az augusztus 20-i állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Az ünnepi programrendben a 2022. évi megyei kitüntető díjak átadása következett.

Dr. Kovács László Csongrád-Csanád Megye Egészségügyéért Díj
Dr. Mecseki Sándor Csongrád-Csanád Megye Egészségügyéért Díj
Tóbiás Klára Csongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Marton Árpád Csongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Horváth Mihály Csongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Huszár Tibor Csongrád-Csanád Megye Közbiztonságáért Díj
Virág János Attila Csongrád-Csanád Megye Közbiztonságáért Díj
Kovács – Tanács Istvánné Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díj
Halász Tamás Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díj
Martyin Lászlóné Csongrád-Csanád Megye Közneveléséért Díj
Farkas Sándorné Csongrád-Csanád Megye Közneveléséért Díj
Csehné Lakos Ilona Csongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj
Balog László Csongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj
Dr. Faragó Péter Csongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj

Az ünnepi műsor folytatásaként az Alföld Néptáncegyüttes előadása következett.

Az ünnepség zárásaként a Szózatot közösen énekelték el a megjelentek.

A díjátadót követően került sor a Megyei Önkormányzat által állíttatott Attila, hun király szobrának avató ünnepségére.

Gémes László elnök rendhagyó ünnepi beszédét egy ismert mondókára építette, melyben kifejezte köszönetét mindazoknak, akik hozzájárultak a monumentális szobor méltó elhelyezéséhez. A szobor mostantól Csongrád-Csanád megye büszkeségeként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejáratánál magasodik.

A Dr. Ciráki F. György által megálmodott szobrot Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány kuratóriumi elnöke segítségével Petró Attila Gávavencsellői vállalkozó felajánlása alapján, Parlag István felvidéki származású szobrászművész készítette.

Dr. Polner Eörs alelnök javaslatára a Megyei Közgyűlés megtárgyalta és jóváhagyta a szobor megyénkben való felállítását. A munkálatokban megyei vállalkozók segítkeztek, volt aki a szállításban, a daruzásban, vagy a talapzat elkészítésében, mások a domb kialakításában, a járda építésében, vagy a terület füvesítésében vettek részt.

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter ünnepi beszéde Attila király történelmi nagyságáról lenyűgözte a hallgatóságot. Beszédét követően az Emlékpark Ügyvezető Igazgatója, Kertész Péter osztotta meg gondolatait a közönséggel.

A rendezvényt a megyei Alföld-, a Dobbantó- és a Jövőnkért néptáncegyüttesek műsora, majd Bartók Dániel népdal, valamint Szerényi Béla népzenei produkciója színesítették. A Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara a Himnusz és a Szózat kíséretében segítkezett.

Tiszteletüket kifejezve vonultak fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Hagyományőrző lovasai, akik tradicionális ruházatukban és íjaikkal díszsort álltak a szobor körül.

Alföldi Szabadidő Egyesület – Hód Baranta Szakosztálya Bereczky Bence vezénylésével ostormenettel tisztelgett Attila királyunk szobra előtt.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök avatója, és a szalag ünnepélyes átvágása után, a rendezvény folytatásában Steve Savanya koncertje szórakoztatta a közönséget, majd a Nemzeti Park szolgáltatásai nyújtottak szórakozást a látogatóknak.

Csongrád-Csanád Megye Önkormányzata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.