“Válságálló” biztonságos új kutatás-fejlesztési irányok és elektromos megoldások a KONTASET-től

A KONTASET Kft. állami és egyetemi kutató partnerekkel együttműködve új fejlesztéseket indított el az „okos elektromos csatlakozó eszközök” termékkörében, illetve piacán. A fejlesztés elsődleges célja a gyors válaszadás arra a kihívásra, hogyan lehet biztonságosan megőrizni a háztartások, a háztartási eszközök áramellátását, hogyan lehet optimalizálni az elektromos eszközök működését, egyben fogyasztását, és megoldást kínálni arra, hogy a háztartási áramfelhasználás költségei tervezhetők, kontrollálhatók legyenek.
A KONTASET Kft. termékkörében már évtizedek óta szerepelnek olyan technológiai megoldások, amelyek lehetővé teszik az egyes dugaszoló aljzatok közti kommunikációt. Energiatakarékosság és eszköz védelem miatt a dugaszoló aljzatra csatlakoztatott fogyasztótól az eszköz egy idő után automatikusan elveszi az áramot, illetve figyeli a csatlakozósor a szomszédos aljzatok áramfelvételét, és ennek megfelelően adja, vagy épp veszi el a fogyasztótól az áramot.
A KONTASET ezeket a megoldásokat elsősorban az informatikai területeken építette be termékeibe, azonban ma már jó alapot szolgáltatnak a lakossági termékek piacán is. A „pangó” áramfogyasztás mennyisége napi szinten akár több száz forintos összeget is elérhet, amely havi szinten jelentős mértékben megterheli a háztartások költségvetését.
Az új KONTASET fejlesztések olyan további elektronikai megoldásokat tartalmaznak, amely lehetővé teszi:

  • a háztartásban használt csatlakozósor eszközök egymás közti kommunikációját, azaz képesek megakadályozni az egyes áramkörök csúcsidőszakban történő túlterhelését,
  • a beépített árammérő eszközök segítségével beállíthatóvá, optimalizálhatóvá teszi az egyes dugaszoló aljatok, vagy a csatlakozó sort kiszolgáló fali aljzat által leadható árammennyiséget – percre, órára, napszakra, vagy napra, hónapra lebontva.
  • a csatlakozósorok okostelefonokkal kommunikálnak, ezáltal telefonról beállíthatók a tervezett-engedélyezett fogyasztási adatok,
  • wifis, illetve bluethooth eszközökkel távolról elérhetők, azaz folyamatosan kontrollálhatók, és szabályozhatók a csatlakozósorok, és az arra rákötött eszközök működése.
    A KONTASET 2021-ben jelentette meg azokat az új termékeit, amelyek beépített légszennyezés, hőmérséklet és páratartalom szenzorokon keresztül képesek az egyes dugaszoló aljzatok – ezen keresztül a fogyasztók vezérlésére. Az új fejlesztések növelni hivatottak a háztartások elektromos áramellátási biztonságát, elkerülve a hálózati túlterhelés okozta veszélyeket. Ezek a veszélyek a legegyszerűbb esetekben a kismegszakítók leoldása, a súlyosabb esetekben pedig a hálózati túlterhelésből adódó elektromos tüzek keletkezése.
    A háborús vészhelyzet miatt Európa szinten kialakuló energiaválság Magyarországot is jelentős mértékben érinti. A nyersolaj importja mellett a földgáz beszerzésében bekövetkező fennakadások, illetve az oroszországi kitettség abba az irányba mutat, hogy jelentős mértékben csökkeni fog az EU tagországok földgázkészlete, illetve a gáz nagy-, és kiskereskedelmi árában jelentős emelkedések fognak bekövetkezni.
    Egyre több európai vélekedés szerint az ipart és a háztartásokat egyaránt fenyegeti a gázhiány, a legszélsőségesebb negatív forgatókönyvek szerint azt sem tartják kizártnak, hogy egyes országokban télen egyszerre következnek be fennakadások az áram-, és gázellátásban. A gázkészülékek jelentős részénél állhat fenn az a veszély, hogy a közműhálózatban lévő nyomás csökkenése, ingadozása már elegendő ahhoz, hogy a gázkészülék automatikusan lekapcsoljon.
    Egyre többször merül fel a kérdés: Érdemes-e elektromos készüléket vásárolni a gázhiány elleni védekezésként?
    Az áramszolgáltatók sok esetben azt tanácsolják, hogy ne vásároljunk mobil elektromos fűtőberendezést, mivel a háztartások jelentős része olyan elavult, vagy lényegesen kisebb áramfelhasználásra méretezett hálózattal rendelkezik, amely nem bírná el ezt a megnövekedő fogyasztási mennyiséget.
    További probléma: ha túl sok háztartás kapcsol be egyszerre egy nagy teljesítményű elektromos fűtőtestet, az épület, a lakótelep, vagy akár a városi hálózatok egyes részei „összeomolhatnak”.
    Az elektromos fűtő eszközök tömeges használatával az áramigény akár 50-60%-al is megnövekedhet, ekkora terhelést nem mindegyik közüzemű hálózat tud zavartalanul kiszolgálni.
    Igaz az 1990-es évektől kezdődően kötelező tervezési szempont volt az épületek másodlagos fűtési energia ellátásának biztosítása, azonban ilyen tömeges átállásra a jogszabályalkotó sem gondolt.
    A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az európai uniós szabályokkal összhangban ötfokozatú skálán rendelkezhet a magyar gázfelhasználás korlátozásáról. Ez alapján a gáz felhasználásának korlátjai először azokat az ipari felhasználókat érintik, akiknek nem okoz a technológiai folyamatukban maradandó károsodást a földgázellátás csökkentése. A sor legvégén, azaz a korlátozás ötödik szintjén a lakossági felhasználók állnak.
    Magyarországon a téli időszakban körülbelül 2,5-3 milliárd köbméter gázfogyasztással lehet számolni a háztartásokban. Az ország földgáz termelése körülbelül 1,5 milliárd köbméter, amely rövid időre – például a téli hónapokban akár 2 milliárd köbméterre növelhető.
    A gáz esteleges hiánya, de legfőképp az árának emelkedése abba az irányba mutat, hogy a lakossági szektorban megnövekszik szeptembertől az elektromos fűtő készülékek felhasználásának volumene, így a lakások elektromos energia felhasználása a jelenlegihez képest akár két-háromszorosára is emelkedhet.
    Egyes felmérések szerint 1,6-1,8 millió db-ra becsülhető azon háztartási elektromos elosztók – csatlakozók száma, amelyek nem felelnek meg az EU szabványoknak, azaz normál elektromos fogyasztók által előidézett terhelés hatására felmelegednek, akár elektromos tüzeket is okozva.
    A problémát tovább súlyosbítja, hogy ezek az eszközök ugyancsak a szabványokon kívüli hőre lágyuló, és éghető műanyagokból készültek, így elektromos tűz esetén lángra lobbannak, további tűzterjedést előidézve. A kockázatok növekedéséhez hozzájárul mindezeken túl a háztartások elöregedett elektromos vezetékei, elektromos biztosító rendszerei.

  • Amennyiben a kiemelten nagy 800-2500 W teljesítményű fűtőkészülékek ezen elektromos elosztókra csatlakoznak, már rövid üzemidő alatt is elérik a csatlakozók a gyulladási hőmérsékletet.
    A megoldás a tűzesetek és a hálózati túlterhelések megakadályozására tehát olyan hazai elektromos csatlakozó eszközök bevezetése, amely:
  • mindenben megfelel az EU szabvány előírásainak, és a gyártásuk szigorú ellenőrzés alatt történik,
  • beépített túlfeszültség és túláram védelemmel rendelkeznek,
  • beállítható, illetve szabályozható áram-mennyiség mérővel rendelkeznek, azaz alkalmazásukkal korlátozható, illetve szabályozható a háztartás elektromos áramfogyasztása annak alapján, hogy:
  • milyen állapotban van a háztartás elektromos hálózata,
  • milyen mennyiségű és költségű áramfogyasztást kíván a háztartás az elektromos fűtésre felhasználni,
  • a csatlakozók egymással is kommunikálni képesek az egyenletes áramfelhasználás szabályozására, a túlterhelések megakadályozására.
    A kutatás-fejlesztés során létrejövő eszközök hazai, és nemzetközi viszonylatban is versenyképes termékek, mivel az energiaválság egész Európára kiható folyamat része.
    A fejlesztések közvetlenül kapcsolódnak a hazai és nemzetközi klímavédelmi törekvésekhez is, mivel a meglévő épületekben, háztartásokban közvetlen módon segítséget nyújt a karbonsemleges energiafelhasználású technológiai megoldások bevezetésére.
Európa országainak orosz energia függősége
(Forrás: portfolio.hu)

KONTASET = INNOVÁCIÓ

A Kontaset Kft. 2020. évben – első alkalommal került be az első 100 leginnovatívabb hazai vállalat közé.
A nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri a TOP 100-ba akkor a járványvédelmi beléptető rendszerek fejlesztése kapcsán emelte be a Kontaset Kft.-t a kiemelt cégek sorába.
Az idei évben az okos energia elosztó rendszerek innovatív fejlesztésével szeretne a KONTASET pályázni a kitüntető cím megszerzésére.
Öt érv, amiért fontosnak tartjuk a vállalati innovációt:

  • Képesek vagyunk azonnal lereagálni a piac új kihívásait.
  • A vállalati kollektívánk számára folyamatosan sikereket, erkölcsi értékeket biztosít.
  • Vonzerőt jelent a fiatal munkatársak számára.
  • Növeli a KONTASET márkanév hazai és nemzetközi ismertését.
  • Az innováció jelenti számunkra azt, hogy folyamatosan megfeleljünk a gazdasági versenyszféra kihívásainak, megtartsuk és fejlesszük munkahelyeinket, fenntarthatóvá tegyük termelési tevékenységünket.

  • Fórizs Zoltán

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42197 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.