Dr. Lenkei Gábor a bioboltban – Útkereső az útkeresők között

Egy különleges férfi tért vissza városunkba, igaz, csak néhány órára, néhány év után, amikor sikeres, teltházas előadásain, zömében hölgyek tüntették ki őt a figyelmükkel. A téma az egészség körül forgott, ahogy most is.
Dr. Lenkei Gábor országos látogatásai közé iktatta be Szentest, a Bolt az Egészséghez Bioboltban könyveit dedikálta, ebből az alkalomból nyílt módunk beszélgetni a vitaminkészítményeiről és merész, formabontó, tényfeltáró könyveiről ismertté vált kutatóorvossal.
-Doktor úr! Látom, azért ma is a hölgyek érkeztek többen, könyvekkel és kérdésekkel önhöz. Mi lehet ennek a magyarázata?

-A hölgyek a „tyúkanyók” feladata volt mindig is odafigyelni a család egészségére. Ebben látom az okát annak, hogy jóval több nő olvassa a könyveimet, mint férfi. Örömmel tölt el, hogy egyre több ember akarja felvállalni a felelősséget a saját és családja egészségéért, aktívak, utánajárnak a dolgoknak. Az önállóság ott kezdődik, amikor az érdeklődő megfogalmazza a kérdéseit, ahogy a legjobb tanuló is azzal vonja magára a tanár figyelmét, hogy kérdez.

Hány hasonló alkalma nyílik most a találkozásokra?

-Május végétől minden szerdán és csütörtökön találkozom az ország különböző pontjain a könyveim kedves olvasóival. Karcag, Szolnok, Győr, Tatabánya, Szeged után érkeztem ide Szentesre. A következő állomás Miskolc, Hatvan, majd Kaposvár, Velence, Szekszárd, Paks…

Milyen tapasztalatokat hoznak az ön számára ezek a találkozások?

-A vitamin olyan, mint vérző sebre az elsősegély, azaz a kötés. Gyors, erőteljes hatást nyújt, jó alapot képez a továbblépéshez, ám több felől kell építkezni. Fontos része a vitamin a szervezet építőanyagainak. Igazán az foglalkoztat, hogy a passzív, nem érdeklődő embereket fel lehet-e rázni, hogy ők is útkeresővé váljanak. Az útkereső ember nézi az ösvényen a jelzéseket és tájékozódik. Ám mit kezdjünk mindazokkal, akik nem haladnak. A cél, minél több embert elindítani ezen az úton.

S mindez hogyan lehetséges ebben a helyzetben?

-Ezért ragadtam meg az alkalmat, most van egy kis maszk szünet, hogy legalább szemtől-szembe le tudjunk ülni egymással, és beszélgetni. Egyébként a Youtube-ra teszek fel kisfilmeket. Ez persze nem helyettesíti az élő előadást, de sokat segíthet.

Mik a tapasztalatai? Stagnál vagy gyarapszik a vitamin készítmények iránti érdeklődés?

-Az emberek egyre jobban nyitnak afelé, hogyan vehetik a saját kezükbe az életük feletti irányítást. A koronavírus-helyzet nagyon sok embert felébresztett. Az egészségügyi ellátások jelentős része zárolva volt a járvány miatt, és ez alatt sokan indultak el más megoldások, természetes gyógymódok irányába. A gondolat mindenképpen elindult, és beérőben van.

A meglévő vitaminkészítmények esetében van-e szükség további fejlesztésekre, ezen a területen mire lehet a fogyasztóknak számítaniuk?

-Egyfelől van kényszer, mert az Európai Unióban úgy döntöttek, hogy a vitamin készítményekre fényvédő burkolatot kell tenni, mert egyébként sérülhet a beltartalmuk. Így soron van egy termékfejlesztés a tabletta, kapszula alapú termékeknél. Ez a rendelkezés egyébként a gyógyszerekre is vonatkozik. Mivel a gyártási, szállítási költségek megnőttek, ezeket a költségnövekedéseket úgy kell túlélnünk, hogy a vásárló is még megfizethető áron kaphassa meg a terméket. Így ez egy kényes időszak most.

Mi a helyzet a „számos” E-betűs termékkel? Mit tanácsol?

-Kulturális átalakulásról beszélhetünk, hiszen hajdanán a gyógyítás nagyrészt a nagymamák, édesanyák kezében volt. A gyógyítás java részét a konyhakertben termelt terményekkel elvégezték. Ez a kérdés nem merülne fel, ha az asszonyok odahaza főznének. A főzés nem csak étkezési, hanem szociális, a családot összetartó művelet volt. Ez a kérdés akkor merül fel, ha ipari élelmiszerek fogyasztóivá válunk. Én a korábbi emberi léptékek híve vagyok az emberi élet minden területén. Érdemes azokhoz visszatérni minél többeknek.

Félretéve a mindennapi gondokat, mi tölti fel igazán önt?

-Szeretem a szépirodalmat, a verseket, de mások egészségügyi tudományos munkáit is elolvasom. Szeretek nem túl hosszú időre elmenni szabadságra, egy-egy hosszú hétvégére általában. Egyébként nagyon jó találkozni az emberekkel, ennyi tiszta tekintetet, őszintén érdeklődő embert látni, már maga a feltöltődés. Sok extra hobbira nincs szükségem, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám a hobbim. Őszinte hittel csinálom, ahogy az orvoslást is így végeztem. A váltás azonban elkerülhetetlen volt, mert szembe jött velem az igazság.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42197 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.