Zöldenergiára vált a HK-CERAM Kft

A Pénzügyminisztérium, mint támogató a GINOP Plusz program keretében meghirdetett „GINOP Plusz-1.2.3-21 „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” tárgyú felhívása alapján a HK-CERAM Kerámiagyártó Kft. sikerrel pályázott, és 145,86 millió Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert pályázatával. A támogatás mértéke 70%. A GINOP_PLUSZ-1.2.3-21-2022-03071 pályázati azonosítójú projekt 2022. április 1-jével kezdődött meg, a befejezés tervezett dátuma: 2023. december 31.


A HK-CERAM Kft. projektnyitó sajtótájékoztatóján Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgató ismertette a pályázat benyújtásának előzményeit. Az elnyert pályázatról azt mondta, jelenleg kamatmentes hitel, annak, hogy vissza nem térítendő támogatássá váljon, feltétele mind a létszám megtartása, mind a forgalom bővülése. A pályázat keretében beszereznek egy elektromos fűtésű kemencét, egy kemencéhez alkalmas tolópadot és kemencekocsit, két darab elektromos targoncát, és egy dilatométert. A beszerzendő eszközök célja a termelés kapacitásbővítésének támogatása. A meglévő gyártócsarnokra telepítenek egy újabb 400 kilowattos napelemrendszert, mely az épületbe kerülő nagyteljesítményű kerámiaégető kemence energiaigényét fogja biztosítani – mondta.
Bán Zsolt üzemvezető arról számolt be, hogy a cég 9,5 és 15 köbméteres kemencében készíti termékeit. Az összes energia igényük 2019-ben 17 gigawatt óra volt, ebből elektromos energia felhasználás 2 gigawatt óra, a földgázból nyert energia 15 gigawatt óra volt. Még 2019-ben meghatározták, hogy a fosszilis energia felhasználásukat mintegy 40%-kal csökkentik, valamint 30%-kal növelik a hatékonyságukat és a megújuló energia felhasználásukat. Miközben 1 kg. kerámiát gyártanak, 1 kg. széndioxidot is kibocsátanak. Így éves szinten kb. 3500 tonna széndioxid-kibocsátással működik a cég.

Időközben a gázfogyasztáshoz szükséges mennyiségű gáz beszerzési ára a hatszorosára emelkedett, az energia költség a cég életében a második legfontosabb költségtényező. A változtatás, a földgáz felhasználás csökkentése tehát megkerülhetetlen. Azonban továbbra is minél több terméket kell gyártaniuk, ám minél kevesebb energia felhasználással. Sok apró beruházás után a fűtés, szállítás energia igényét csaknem 50%-kal csökkentették. A fajlagos energia felhasználásukat is több mint 20%-kal sikerült mérsékelni. Az elektromos energia felhasználásuk mintegy 20%-át 2020 óta megújuló energiaforrással, napelemekkel termelik meg. A megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés mértéke azonban nem állandó, ezzel a termelésük során számolni kell – tudtuk meg. Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42197 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.