A varázslat valósággá vált – Valóban égből pottyant a múzeum?

Levente Péter műsora.

10 éves a Múzeumok éjszakája Magyarországon. Az idei szentesi rendezvény vendége volt többek között Döbrenteni Ildikó meseíró és férje Levente Péter előadóművész, akik másfél órás műsorral lepték meg a közönséget. Ellátogattak továbbá a szentesi múzeumi programra Benedek Elek meseíró leszármazottai is.

-Szentes befogadó, kapcsolatokat kereső város. A Koszta József Múzeum azt merte gondolni, hogy a kultúra legyen oly magas fokú, hogy kapcsolatot, hidat épít a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal – hallottuk Irsai Farkas László múzeumigazgatótól, aki bemutatta Barnák Lászlót, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját.

Irsai Farkas László igazgató és Barnák László főigazgató a mikrofonnál.

Barnák László azt mondta, az embereket sok közös pont köti össze. Így pl. szakmai szempontból, a művészetek legfőbb célja a történetek közvetítése, annak pedig legfőbb módja a tánc, a képek, a hangok, a szavak. Az építészet egy épületen keresztül mesél. A kiállításokon azt láthatjuk, hogy a hazai kortárs alkotók hogyan kommunikálnak velünk a képeiken keresztül. Így oszt meg történeteket a színház is. A Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója beszélt a törökországi kulturális körutazásáról, amikor több ezer éves épületek romjai szóltak hozzá. Majd végezetül azt mondta, a test és a lélek olyan, mint egy csésze. A találkozásainkkor ebbe a csészébe belepottyan valami gazdag tartalom, új élmény, ahogy ez alkalommal, a Múzeumok éjszakája látnivalóival is.

Móra József önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke megemlékezett arról, hogy a Múzeumok éjszakája országos szóvivője, Lőrincz Tamás birkózó és az olimpiai tölgy, adományozója, Lőrincz Márton, a berlini olimpia birkózó bajnoka hogyan kötődik Szenteshez. Lőrincz Márton 1936-ban Szentest választotta az olimpiai tölgy számára. Lőrincz Tamás viszont a 2019-ben született fia számára a Márton adta.

Beszélt arról is, hogy újragondoljuk a hagyományainkat, hiszen ez a múzeum 125 évvel ezelőtt „pottyant az égből”. Az akkori szentesi emberek úgy gondolták, hogy eleink értékeit megőrzik. Megtalálhatók itt olyan pici csodák, mint a Sarlós Isten szobrocska, a múzeum egyik legértékesebb műtárgya, vagy a Koszta József gyűjtemény. Az alkotó aranyérmet kapott a madridi világkiállításon, így Európa is megismerhette a munkáit.

Móra József beszéde.

Majd szólt a Szent Iván éj üzenetéről, amikor a legrövidebb az éjszaka, s ha ekkor a fiatalok átugrották a tüzet, kapcsolatuk hosszú életűvé vált. Utalt arra, hogy Döbrentei Ildikó és Levente Péter kapcsolata immár 55 éves. Példát mutatnak a mai fiatalok számára.

Levente Péter, azaz Móka Miki, ma már Péter bátyó, Hakapeszi Maki „szülőatyja” és Misa, a gitárvirtuóz a műsort a rég ismert dalra építették fel: „ A mai nap éppen megfelelő arra, hogy a hangya holdra szálljon…” Rengeteg szeretet, odafigyelés, öröm sugárzik meséikből, s még egy fergeteges bűvészműsor is várta a gyerekeket Habók János bűvész jóvoltából. A művészek remek hangulattal indították a jubileumi Múzeumok éjszakáját Szentesen.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.