A HK-CERAM Kft projektnyitó rendezvénye – Kutatás – Innováció – Hatékonyság

Sebők-Papp Imre ügyvezető fogadta Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Kiss Csaba István alpolgármester a projektnyitó rendezvényen.

A HK-CERAM Kft kutatás-fejlesztési projektet valósít meg a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, ez év májusától 2025 tavaszáig. A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00046 „Nagy hőlökésállóságú égetési segédeszköz termékcsalád és gyártástechnológia kutatás-fejlesztése” pályázati projekt indítása kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a cég Szarvasi úti telephelyén a napokban.

A megjelenteket Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgató köszöntötte, majd röviden bemutatta a 2005-ben induló szentesi gyár tevékenységét. Az elsősorban tűzálló kerámiákat gyártó cég mintegy 100 főnek ad megélhetést. A termelés elsődlegesen exportra történik, Európa országain túl Argentínában és Ausztráliában is jelen vannak, sőt az utóbbi országban piacvezetőként, ami azt jelenti, hogy tetőcserép-gyártó cégek számára gyártanak tűzálló kerámiát. Ezek a termékek az un. U-tokok és a H-tokok, amelyek tetőcserepek szárítását és szállítását teszik lehetővé. A tetőcserépgyártóknak több 10 ezres tételekre van szüksége ezekből a mindennapokban. Élettartamuk átlagosan 15 év, közben azért pótszállításokra van igényük, mert a kerámiák eltörhetnek – mondta.

A pályázati program fontos eleme az energia megtakarítás és a széndioxid-kibocsátás mérséklése, mindezek érdekében a gáz felhasználás kiváltása más energiahordozókkal, napelemmel, elektronom energiával. E célnak megfelelő termékfejlesztésekben, vállalati K+F+I tevékenységekben gondolkodnak, eredményesen. Ezt bizonyítja az árbevételük alakulása, amely mára eléri a 4 milliárd forintot – hallottuk.

A pályázat szakmai tartalmáról Bán Zsolt üzemvezető tartott ismertetőt, aki beszélt a Szegedi Tudományegyetemmel közös konzorcium lényegéről, azaz a projekt eszközbeszerzési, erőforrás, anyagfelhasználás oldaláról. Az elnyert támogatás intenzitása 66,7%-os, vissza nem térítendő támogatás.
Beszélt arról, hogy a termékeik hőkezelése gázkemencékben történik, majd lehűtésre kerülnek, ami feszültséget teremt a rendszerükben. A karbon lábnyom csökkentése és az energia árrobbanás kikényszeríti, hogy kevesebb energiával ugyanakkora mennyiséget hogyan lehet kiégetni, az új ipari technológiákat alkalmazni. A földgáz egy részét hidrogénnel lehet vegyíteni, ami kiváló tüzelőanyag, de 20%-nál több megtakarítást nem lehet ily módon elérni. Az új technológiákkal felmerülő kihívásokra mindig új válaszokat kell adni, ami az alapkutatás és fejlesztés folyamatosságát követeli tőlük. Számos új területet sikerült feltárniuk, melyek kapcsán az ismereteik bővítése válik szükségessé.
-A projektben számítógépes szimulációt állítunk fel a hőfeszültségek vizsgálatára, ami modellezi a felhasználási körülményeket, az anyagminőség paramétereket és a felhasználást. Ehhez kísérleti termékeket gyártunk, ipari mintagyártást fogunk végezni, hogy visszaigazolhassuk a fejlesztésünk eredményét.

Dr. Sápi András ismertetője.

A Szegedi Tudományegyetem részéről dr. Sápi András PhD, a kémia tudományok doktora az egyetem rövid bemutatása után említést tett arról, hogy a pályázati projektben egyetemi oktatók és diákok közösen dolgoznak. A kerámia gyártás anyagait kutatják, azokról jellemzést készítenek, majd az alkalmazás lehetőségeit véleményezik.

Ismertette a műszerparkjuk jellemzőit, amelyek a pályázati program fontos kellékei. Ilyen pl. a mikro CT, amely egyedülálló eszköz az európai régióban. Elmondta, hogy kutatásaikhoz ipari partnereket keresnek folyamatosan, ilyen referenciájuk pl. a gyufagyárral közös fejlesztés, a csőgörény technológia, de fejlesztettek már kerámia alapú katalizátorokat, amelyeknek az volt a célja, hogy a füstgáz kibocsátást csökkentsék, valamint készítettek kerámia téglát, amelyre speciális bevonatot képeztek, s azt a kandallóba helyezve, a szénmonoxid-kibocsátást tudták csökkenteni. Ezzel a fejlesztéssel innovációs díjat nyertek, és a 100 legjobb magyar találmány közé is bekerült tavaly. Eszközparkjuk olyan „fegyver” lesz, amellyel minden mintát atomi szinten tudnak vizsgálni a projekt kísérleteiben – hangzott el.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Bán Zsolt tájékoztatója.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.