A Népzene Napja a Kisérben

A Zöldág Hagyományőrző Szakkör idén három alkalommal és három helyszínen rendezi meg a Magyar Népzene Napjait Szentesen. Az első alkalommal, július 2-án a Kisér városrészben, Szentes Város Gondozási Központja Nagyörvény utcai 2. sz. klubjában került sor a színvonalas találkozóra a lakossággal. Közreműködött Balla Tibor Vass Lajos-díjas népzenész, a Farkas Antal utcai Óvoda Lurkó csoportja Bartuczné Kosztolányi Edit és Valkainé Antal Erika óvónők vezetésével. Az óvoda immár 23 éve a néphagyományok átörökítésére összpontosítja oktató-nevelő munkáját. A legkisebbek így megismerik a mondókákat, népi játékokat, népdalokat énekelnek, elsajátítják a néptánc alapjait.

A szakkör vezetője, Hankó Györgyné Márta erre az alkalomra Molnár István kolozsvári születésű néptáncos, a SZOT Művészegyüttes első művészeti vezetője életútjáról emlékezett meg. A Tápéi darudöbögő és körösztöző c. táncmű születésének körülményeiről beszélt. „Molnárnak a táncos készségeknél fontosabb szempontja volt a különleges karakterek kiválogatása. Molnár István országosan ismert tanítványa volt Kovács Margit, akit Bátán a cséplőgépről hívott le.

A próbák nagy fegyelemmel és kemény munkával zajlottak. A táncosok technikai felkészültségét a Molnár István által kifejlesztett táncos- képző rendszer, a Molnár-technika alapozta és fejlesztette.  Pedagógiai és alkotó módszeréhez tartozott az improvizáció, mert táncosaitól is alkotást várt. Rendszeresen versenyeztette és értékelte táncosait egymás előtt, így szoktatva őket a szerepléshez. Próbáin nem csak táncot tanított, hanem balladát mondott, verseket olvasott. Szinte minden témában összefüggéseket kereső beszélgetéseivel gondolkodni tanította táncosait.” – hallhattuk.

Közreműködtek a délután folyamán a Jövőnkért Néptáncegyüttes táncosai, Mészáros Milán kalotaszegi tánccal, egy inaktelki legényessel. Majd Pataki Karinával szilágysági páros táncokkal szerepeltek, mesterük, Bagi Ferenc felkészítésével.

Nemzetközileg elismert, kiváló cimbalom művész is ellátogatott a kiséri rendezvényre. Radics Sándor Kecskemétről érkezett, virtuóz játékával szólaltatta meg közismert magyar népdalok és örökzöld világslágerek egyéni átiratait, saját feldolgozásában.

A Húzós Banda egyik tagja Tóth Tamás a gimnázium igazgatója, aki prímásként erősíti a hazai zenekart. Remek muzsikájukkal, fergeteges fináléval ért tetőfokára az idei első nap hangulata. A Magyar Népzene Napja további programjairól a mellékelt plakátokon adunk hírt.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.