A Rotary adománya

A Szentes-Csongrád Rotary Club gyógymatracokat adományozott a Szentesi Sipos Ferenc Parkerdő Otthonnak, a Szentesi Református Idősek Otthonának és a Csongrádi Gondviselés Háza Aranysziget Idősek Otthonának.
Ezek a gyógymatracok a hosszan tartó fekvésre kényszerülőknél a felfekvés megelőzését szolgálják. A szentesi intézményeknek 2-2 darabot, míg a csongrádinak 1 db-ot adott át a rotary klub még áprilisban. A matracok egyedi értéke 494 euró, átszámítva kb. 187 ezer forint.
A szentesi klub a matracokat egy nemzetközi rotary együttműködés keretében adományozta. A Miskolc-Tapolcai Rotary Club vezetésével, szervezésével jött létre a projekt. Ehhez csatlakozott a szentesi klub több hazai és külföldi klub mellé. Így lett elérhető, hogy 430 ezer forint saját erővel több, mint kétszeres, összesen 935 ezer forint értékű, 5 darab matracot adhatott át.
Ennek a nagyszerű eredménynek a kulcsa, hogy a rotary berkekben csak „Global Grant”-nak nevezett összefogáshoz 4 USA-beli rotary klub és 1 ottani „kormányzóság”, 1 kenyai Nairobiban működő, 1 Kézdivásárhelyen tevékenykedő, továbbá 12 magyarországi klub csatlakozott. Ezen felül a hazai klubokat összefogó magyar kormányzóság is adott 11 ezer eurót. Az összesen 74.500 euró, mai árakon kb. 28 millió forint összértékű projekthez a nemzetközi rotary szervezet, a Rotary Internatinoal Foundation 13.500 euró támogatást adott. Minden matrac adomány magyarországi kórházakhoz vagy időseket gondozó intézményekhez került, összesen több mint száz (nem azonos paraméterű és áru) matrac került átadásra.
A projektbe bekapcsolódott rotary klubok – köztük a Szentes-Csongrád RC is – annak a rotary szellemiségnek a jegyében tette ezt, amely az elesettek, a rászorulók segítését, támogatását tekinti küldetésének.
A matracokat már több hete használó intézményekkel május 24-én délelőtt írták alá a végleges használatba adási szerződést a sajtó nyilvánossága előtt az intézményvezetők és a klub soros elnöke, Kovácsné Gila Erzsébet.

Horváth István
foundation felelős
Szentes –Csongrád RC

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.