A HUNOR COOP-nál az idei cél: talpon maradni – Van és lesz elég élelmiszer

Napjainkat egyre jobban beárnyékolja a mindennapi élelmiszerellátás lehetséges akadozásának híre, az ellátási hiányosságoknak a lehetősége. Az egyik legjelentősebb magyar áruházlánc, a COOP Üzletlánc tagjaként népszerű HUNOR COOP ZRt, mely 36 településen van jelen és 40 Coop áruházával látja el a lakosságot nap, mint nap friss élelmiszerekkel, háztartási cikkekkel. Adódik a kérdés, hogyan élik meg az egyre nehezedő, inflációval, áruhiánnyal fenyegető helyzetet? Mennyire védhetők ki, csökkenthetők a gazdasági hatások egy ekkora vállalkozás életében?

-Az átlagember nem is gondolná, hogy egy szomszédos országban zajló háború a mi városunk és a környező települések ellátására milyen hatással lehet. Ez a háború azonban Európában mindenkit érint – válaszolta Mészáros Zoltán elnök-vezérigazgató (képen).
-A világ egy globális gazdaság, ami jó, de bizonyos esetekben probléma. A világ legnyitottabb gazdaságával rendelkező ország éppen hazánk, mi, akik „saját magunkkal” vagyunk körülvéve. A mezőgazdaság és élelmiszeripar vonatkozásában egy szerencsénk van, Magyarországon kétszer ennyi ember ellátására elég élelmiszer termelődik. A termőföld minősége, beleértve az öntözött területeket, óriási kincse az országnak. Az élelmiszerbiztonságunk tehát adott, még ha mindezek ellenére az ellátásban már vannak akadozások. Az importőrök, nagykereskedők szembesülnek azzal, hogy sokan nem tudják a határidőket tartani, kiesnek alapanyagok, a beszállítók késedelmesek. A mi alapvető élelmiszerekkel való ellátásunkban mégsem lesz kiugró probléma. Lehet, hogy egyes élelmiszerekből csökken a kínálat, különösen, amelyek ukrajnai területekről származnak. A pékségeink pl. ukrán élesztőt használtak. Ma mi adományként küldtünk számukra élesztőt, mert most hiánycikk náluk. Abban reménykedünk, hogy a szankciós csomag Magyarország kiállása miatt módosul. Erre óriási szükség van, hiszen ha Magyarország nem kap kőolajat, nincs benzin, s akkor nincs szállítás, közlekedés sem. Úgy hatna a magyar gazdaságra, mint egy tömegpusztító fegyver. Azért szurkolok, hogy az országunk vezetői meg tudják védeni az érdekeinket a kőolaj és gáz ellátásunk zavartalanságáért, és a gazdaság működőképes tud maradni – tette hozzá.

Hogyan tart össze a COOP hálózat a kialakult helyzetben?

Ha a HUNOR COOP egyedül maradna, sokkal jobban kiszolgáltatott lenne mind a termelőkkel, mind a beszállítókkal szemben. A COOP, Magyarország legnagyobb Élelmiszerlánca azzal szembesül, hogy egyre rövidebbek a fizetési határidők a beszállítók felé. Ebben a körben még inkább felértékelődik a biztonság, a beszállítók pedig támogatják, méltányolják, hogy a COOP az egyik legbiztonságosabb, legösszefogottabb üzletlánc. Az összefogásnak ezen ereje most különösen felértékelődik, a legnehezebb időkben még jobban megmutatkozik.

Ön hogy látja, meddig gyűrűzhet az áremelkedés? Miként reagál erre a vevőkör? Mit bírnak el Önök?

Törvényszerű, ha hiánygazdálkodás van, az árak emelkednek. Ha akadozik az ellátás, az felhajtja az árakat, nem lehet ellene védekezni. Az egyes alapvető élelmiszereknél alkalmazott árstoppal persze mérsékelni lehet az elszabaduló inflációt. Megjegyzem, havonta több mint 10 millió forint veszteséget okoz cégünknek ez a döntés. El kell, hogy fogadjuk, betartjuk, de nagyon nagy nehézséget okoz számunkra kigazdálkodni, ellentétben a ruhától a szerszámokig mindent árusító nagy multikkal. Mi csak az alapvető élelmiszereket forgalmazzuk. Most még tudjuk finanszírozni a veszteségeinket, de bizonyos határok után veszélybe kerülhet a működésünk. Már jeleztük az illetékesek felé ezt a problémát. Alkalmazkodunk, bár az idei infláció 10% felett várható. A piac nagyon keményen szorít bennünket. Most arra kell törekedni, hogy talpon maradjunk. A legfontosabb célunk a túlélés.

Vezérigazgató Úr! Köszönöm a tájékoztatást!
Dömsödi Teréz
(Fotók: HUNOR COOP ZRt. A Makói Maros Áruház a mindennapok forgatagában.)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42194 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.