’Zene Ünnepe’ – Nemzetközi érdekeltségű koncert Szentesen

Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára négy évtizedes hagyományra tekint vissza a ’Zene Ünnepe’. A jeles napot 1982 óta több száz országban koncertekkel ünneplik június 21-én, így a hagyományokhoz hűen a Hangversenyközpont is kivételes előadással várja a muzsika híveit. Az Amadinda Ütőegyüttes koncertje ráadásul nemzetközi méreteket is öltött, hiszen a New York-i “Make Music Alliance” Faire La Fête programsorozatának része.

A formáció 1984-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzetközi szinten oly színes ütőhangszeres zenét Magyarországon is széles körrel ismertessék meg. A többségében autentikus hangszereken játszó zeneművészek mára a világ minden szegletébe eljuttatták különleges előadásukat, Európa, Ázsia, Ausztrália, az USA és Mexikó legrangosabb koncerttermeiben léptek színpadra.

Az Amadinda játéka több mint harminc lemezen hallható, amelyek közül talán a legkiemelkedőbb az a hat CD-ből álló sorozat, amelyen az együttes közel húsz évig dolgozott, és amelyen John Cage összes ütőhangszerekre komponált műve hallható.

Pályafutása során a zenekar számos díjat és kitüntetést kapott, és olyan zenészekkel osztotta meg a színpadot, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Eötvös Péter, Keller András, Presser Gábor, a Theatre of Voices és Paul Hillier, az Eighth Blackbird, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát, a világ egyik legeredetibb, legsokoldalúbb ütőhangszeres együtteseként tartja számon a nemzetközi szakmai közvélemény.

A koncertnek a Tóth József Színház és Vigadó ad otthont június 21-én, kedden 19 órától. Jegyeket a Hangversenyközpont állandó jegyárusító helyszínein (Művelődési Központ, Szentes Ház, Hangversenyközpont), valamint a jegy.hu online rendszerében vásárolhatnak.

Hangversenyközpont

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.