Alzheimer Cafe – megelőzés és prevenció – Szolgáltatások az 50+ generációnak

Immár harmadik éve folynak szenior foglalkozások, részint Szentes Város Gondozási Központja klubjaiban, másrészt a Szentes Városi Könyvtárban. Az 50+ korosztály egészségmegőrzését, szükség szerinti rehabilitációját segítő, rendszeres találkozások több témakört ölelnek fel, derült ki a legutóbbi Alzheimer Cafe programon, ahol a népes közönség részletesebben is megismerhette ezeket a lehetőségeket.

Elsőként Kádár Viktória Norbic Walking instruktor mutatta be a két praktikus botra épülő sportot, amely 2005 óta van jelen Magyarországon. A sífutás nyári edzésének is tartják, és a feledékenység sportjaként is emlegetik. Rendszeresen gyakorolva kiválóan fejleszti a mozgáskoordinációt, az állóképességet. Nagyon sok izmot képes megmozgatni. A Norbic Walking helyes technikával végezve akár 400 kalóriát is el tud égetni a szervezetünkben, serkenti a vérkeringést és az agyi aktivitást. Mindemellett ideális kiscsoportos foglalkozás is.

Kellerné Katika hozzászólása.

A második előadó Szatmári- Nagyné Barna Edit, a II. sz. klub vezetője az előző lapszámunkban már ismertetett szeniorfoglalkozás témáiról, előnyeiről beszélt. A havonta más-más témákat feldolgozó, szellemi feladatokra és mozgásra is épülő foglalkozás-sorozat alkalmanként másfél órás. A feladatok úgy vannak összeállítva, hogy a foglalkozáson résztvevő 10-14 főt gondolkodásra késztesse, kreatív képességeit felkeltse, a személyes motivációt serkentse. Bemutatóképpen Kovácsné Gila Zsóka szenior táncoktató segítségével, egy színes kendőkkel végezhető ülőtánc-koreográfiát vettünk végig, de voltak a színekkel kapcsolatos szóbeli feladatok is.

Ülőtánc kendővel – fotó: Doba Lajosné.

A kezdetektől részt vesz ezeken a foglalkozásokon Keller Ferencné Katika, aki tapasztalatait megosztotta a találkozó résztvevőivel. Arról beszélt, hogy a nyugdíjas évei kezdetével hiányzott számára a közösség, így talált rá erre a lehetőségre. Mindig nagy élmény számára részt venni a feladatokban, úgy ítéli meg, hogy ez a módszer kitágítja a gondolkodást, és nagyon jó, hogy ennek érdekében vannak házi feladatok is. A demencia megelőzésére értékes a dominó közmondás pl. Jó lenne, ha minél több helyen alkalmaznák ezt a módszert, hozzá tartozna az idősödők életéhez. – Nekem minden esetre itt a helyem! – mondta mosolyogva.

Kiegészítésként Puskásné Halál Ágnes, a Szentesi Gondozási Központ vezetője hozzátette: A munkatársak közül többen 2017-ben végezték el, pályázati program segítségével a képzéseket. Kiemelte, hogy a foglalkozások nem csak a klubtagok számára nyitottak, a város teljes lakosságát szólítják meg, és szeretnék bevonni, különös figyelemmel az érintett, egyre népesedő 50+ korosztályra. Majd oklevelet adott át annak 15 főnek, akik kezdettől fogva rendszeresen részt vesznek a szeniorfoglalkozásokon. Majd bemutatta a demencia hátizsákot, amely a betegségre vonatkozó legfontosabb ismeretek szakkönyveit tartalmazza, s amely szükség szerint kölcsönözhető.

S még egy különleges módszert ismerhettünk meg ez alkalommal Szabó Péter zenegeragógustól, amely osztrák tapasztalatokon alapul. Péter is Ausztriában tanulta el a zenéhez különösen vonzódó idősödő korosztály számára hasznos segítői módszereket, amelyek támogatják pl. az autóvezetéshez szükséges reflexek működését, a figyelem megtartását, a ritmusérzék fejlesztését, és rendkívüli előnye, hogy korhatár nélkül alkalmazható. Az egyes feladatokat megoldók könnyebben engedhetik el a napi problémáikat, a zenéhez kötődő emlékekkel az érzelmi megélés válhat könnyebbé számukra. A foglalkozások rendszeres látogatói saját zenei idővonalát is elkészítik a felsoroltak érdekében.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.