Az Összetartozás Napján Szentesen

Szentes Város Önkormányzata és a Szentesi Művelődési Központ az Összetartozás Napja alkalmából megemlékezést tartott június 4-én délután a Dózsa-ház melletti Dobovszky téren, ahol elsőként Zentai Ákos a Magyarok Szövetsége helyi szervezetének képviseletében a Trianoni Békediktátumról úgy vélekedett, hogy az példa nélküli a világban, jogtalan, igazságtalan, aránytalan és megmagyarázhatatlan cselekmény volt a nemzetünkkel szemben. Olyan döntés, amely jórészt hamis adatokra épült. Jogvesztő döntés is, hiszen a szerződésben meghatározottak a győztes államok által nem lettek betartva, hiába írta azt elő az 1947-es Párizsi Béke. Ám jogtalanságra nem épülhet Európa jövője – mondta. Pillanatnyilat azonban be kell látnunk, hogy ez nem jogi, hanem hatalmi kérdés – tette hozzá.

Zentai Ákos beszéde.

Mi ez az aránytalan és megmagyarázhatatlanul súlyos teher, amit ránk tettek, mi a háttere? – tette fel a kérdést. A Magyar Királyság Apostoli Királyság volt és nem volt soha alárendelve a római hatalomnak. Még Ferenc József is élt a pápaválasztás vétó jogával 1903-ban, megakadályozva egy Szabadkőműves kötődésű pápajelölt megválasztását. Évszázadok óta olyan propaganda irányul ellenünk, aminek az oka, hogy mások vagyunk. A nyelvünk is más logikájú, mint a latin vagy a szláv nyelvek, amelyekben szigorú alá-, fölérendeltségek vannak. A nyelv egy gondolkodásmód is – hangsúlyozta. A magyar nyelv mellérendelő, egyenrangú kifejezésmódot használ.

Az Arpeggio együttes Sepsiszentgyörgyről.

A Felsőpárti Református Egyházközség lelkipásztora, Gilicze Andrásné olyan alapvető értékekre emlékeztetett, mint a szeretet, hit, a békesség, a keresztyén ember Istenhez való viszonyulásának sajátságai. Méltatta a hitben való összetartozás évszázadokra visszanyúló erejét, ami tartást, méltóságot jelentett az előző nemzedékek számára az embert próbáló időkben. Arra is figyelmeztetett, hogy tudjunk jól adni. Amikor segítünk, jól segítsünk! Cselekedeteinket úgy építsük fel, hogy a végeredmény ne látszat, hanem valóságos megoldást jelentsen.

Veres-Ravai Réka lelkész asszony emlékezése.

A Szentesi Evangélikus Gyülekezet lelkésze, Veres- Ravai Réka marosvásárhelyi születésű, családja megélte Trianon következményeit. Ezúttal egy zseniális elme, Bodor Péter ezermester munkásságáról emlékezett meg, aki előbb egy óraszerkezetet épített fel a településnek, majd zenélő szökőkúttal ajándékozta meg a lakosságot. Ez a kút azonban nem maradhatott fenn, méltó utóda Budapesten immár 202 éves, a Margit-szigeten bűvöli el az arra járókat.

A lelkész asszony a katonákat imára hívó harsonaszó után imával köszöntötte a jelenlévőket.

A program közreműködői voltak a Pengető Citerazenekar, Sepsiszentgyörgy testvértelepülésről az Arpeggio gitár együttes és Dimák Patrik.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester megköszönte Bocskay Istvánnak és a szervező csapatnak a megemlékezés megszervezését. Meghatottan idézte fel, hogy az összetartozás hogyan ível át határainkon, s mennyi gyönyörű táj van, ahol még magyar emlékek vannak és magyar szó terem. Beszélt a város testvértelepülési kapcsolatainak összetartó erejéről, de intelmet is megfogalmazott a külföldön élő honfitársainkhoz. Azt mondta, hogy aki végleg egy távoli országot választ a hazája helyett, az a hontalanság érzését veszi magára. Személy szerint így élte meg az Angliában töltött időt. Ezért vált fontossá számára a visszatérés – hallottuk.

A megemlékezés végén, a téren található emlékhely megkoszorúzására, az emlékezés mécseseinek elhelyezésére került sor. Az emlékkő immár 12 éves, ahogy a bükkfa is, amely folyamatosan növekszik, terebélyesedik mellette.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.