Az új Kiséri Állatorvosi Rendelő avató ünnepségén – A Dobosok, és Szentes

Szentes és Derekegyház polgármestere is részt vett dr. Dobos András címzetes egyetemi docens új állatorvosi rendelőjének avató ünnepségén. A Sáfrán Mihály utcai szomszédos megújult épületben tartott ünnepség vendége volt továbbá Sipos Attila dandártábornok, családjával és kis kedvencükkel, s persze sokan mások Japántól Szentesig.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester 1999-es személyes történetével kezdte mondandóját, amikor kutyájuk december utolsó napján mérgezés áldozata lett, és sehol sem talált számára ellátást. Így jutott el Fábiánsebestyénbe dr. Dobos András állatorvoshoz, aki azonnal rendelkezésére állt, ám a műtétnél neki is segédkeznie kellett. Az állatot ugyan később elveszítették, de a gesztus örök emlék maradt – mesélte a polgármester. – A továbbiakban is gyakran összefutottunk az életben, hiszen ma is van kutyánk, macskánk, nem beszélve rólunk… Fókuszba helyeződött a szemészet. Látható, hogy az ország mely tájairól, vagy éppen külföldről érkeznek a segítségre szorulók. Folyik itt oktatás is, ez által a rendelő olyan pont lett a városban, amely Szentes hírnevét öregbíti. A polgármester örömét fejezte ki a látottakért, a szakmai háttérért, s hogy a magánéletet sikerült a mindennapi munkától elválasztani.

Szabó Zoltán Ferenc két oklevelet nyújtott át a lokálpatrióta és kiváló szakorvos dr. Dobos András részére, egy nagyon komolyat, s egy tréfásabbat. A tárgyiasult elismerések kifejezik a tiszteletet a modern állatorvosi szemészet meghonosításáért, az új utak kereséséért, az egyedi módszerek megvalósítására való törekvésért. Lokálpatriótaként a doktor úr szabadidejében sem tétlenkedik, hiszen folyamatosan új utakat keres a helyi közösség építésében, formálásban is. Nagy büszkesége családja és rendkívül jó humorérzékkel van megáldva. Mielőtt szót kapott volna az ünnepelt, Torday Henrietta megkérdezte tőle, szakmai pályafutása során húzott-e már ki szálkát sündisznóból?

-Szálkát sündisznóból nem, de Gombos Bandi bácsi mentoromra emlékezve – válaszolta dr. Dobos András, 14 éves koromban tehén recésgyomrából szöget már igen… Az élet tele van hihetetlen örömökkel – mondta és meghatottan emlékezett vissza édesapjára, az általa megkövetelt fegyelemre. – 1988. május 28. Derekegyház a szakmai kezdet, az idei pedig kerek év – mondta, majd felsorolta a családi évfordulókat. –Azt tanultuk, hogy a mi hibánkból másnak ne legyen kára és bánata. A jelenlévőkkel sok-sok közös emlékünk van. Kérdezik többen, mi a vagyonunk? A három gyerekünk, mindegyikük az orvosi pályáját egyengeti. Próbálom a családot egyben tartani, de a barátaim is mind a család tagjai. Úgy gondolom, a mi életünk példa lehet mások számára. Ebben a városban hét generáció óta él Dobos. Az üllő a dédapámra emlékeztet, aki kovácsmester volt. Éljük meg mindannyian a jelent úgy, hogy példák lehessünk mások számára. Úgy nevelem a gyermekeimet is, hogy távol a várostól szentesiek maradjanak, ám Szentesen mindig legyen Dobos!

Majd a jelenlévőket végigkalauzolta a rendelőn. Megnézhettük az optikai koherencia tomográftól az összes, ma legmodernebb diagnosztikai, digitális röntgen, valamint laborautomata és lézeres, endoszkópos műtéti eszközt. A mai műtőben már mód van a vérzés nélküli vágásra a daganatok eltávolítása során. Dr. Dobos András azonban sokszor szeret a szemének hinni, ilyenkor a mikroszkópba is belenéz. Beszélt arról, hogy az állatorvosi világkonferenciákon az utóbbi 4 alkalommal 10 szemészeti absztrakttal vettek részt, így Kanadában, Ausztráliában, Dél-Amerikában. Szeretné, ha a szentesi iskola nyomot hagyna a világban.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.