Ragad-e a magyartési példa?

Március 27-én Magyartésen a kultúrházban került sor a „TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00016 számú Csoportkohézió erősítése Szentesen” című projekt eredménybeszámolójára, amely a Széchenyi 2020 az Európai Unió Szociális Alapja támogatásával valósult meg.

A tájékoztató rendezvényen Bódi Szilvia helyi közösségfejlesztő összegezte a program tapasztalatait. A programon részt vett Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Agócs Lászlóné az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke, valamint Dömsödi Mihályné a Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke, a lapistói rendezvények szervezője.

A csoportkohézió erősítését célzó, 2018 óta folyamatban lévő pályázat a Szentes belterületéhez tartozó Magyartés, Lapistó és Kajánújfalu közösségi fejlesztéseit szolgálta.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester visszaemlékezett arra, hogy a Tóth József Színház és Vigadó pályázati tervezése közepette, a Területi Operatív Program lehetőségeit megismerve, a megyei főjegyző javaslatait mérlegelve, sor kerülhetett a külterületi városrészek támogatására is. A rendezvények mellett eszközbeszerzésre, képzésekre is lehetőség nyílt. Utalt arra, hogy a következő 7 évben egy nagyobb volumenű pályázat keretében újabb ESZA források nyílhatnak meg közösségfejlesztési célokra. Bár az elmúlt 2 év a COVID járvány miatt jelentős nehézségeket hozott a megvalósításban, most pedig az ukrán háborús események teszik bizonytalanná a fejlesztési elképzeléseket.

Agócs Lászlóné bizottsági elnök beszélt arról, hogy irigylésre méltó közösségi összefogás jött létre Magyartésen és nagyon sok rendezvényt szerveztek a projekt keretében. Lapistón elindult új közösségi kezdeményezésként a főzőverseny, s igyekszik a településrész szépítésében is felzárkózni Magyartéshez.

– A Lepényváró Fesztivál újult meg a közösségi együttműködésekkel Lapistón, így a pályázati program évei alatt rendszeresen Lapistón vendégül láttuk a magyartési és kajáni lakosokat is – tette hozzá Dömsödiné Teréz egyesületi elnök. Örömét fejezte ki, hogy most újra lehetősége van személyesen is találkozni a magyartésiekkel, és személyesen is invitálhatja őket a jövőbeni lapistói eseményekre. Várhatóan augusztus 6-án Mindenki asztalához.

Bódi Szilvia közösségfejlesztő eredménybeszámolójában szólt arról, hogy 6 közösségi felmérést és beszélgetést terveztek, további 16 rendezvényt vállaltak kötelezően a projektben. Ezzel szemben 59 kisebb-nagyobb létszámú program valósult meg, ebből 17 csak az előző félévben. A településrészeken további 23 alkalommal részvételi fórumot tartottak. A falusiak együtt ünnepelték meg a húsvétot, a halloweent, az adventi találkozások során a falu mikulás várás minden család életének részévé vált. Magyartés – ellentétben a város más részeivel  egyáltalán nem szemetes, mert a rendszeres szemétgyűjtési akciók során a helyiek megszokták, hogy ne hagyjanak sehol szemetet maguk után. Példa értékű virágültetési munkájuk tavaly városi elismerésre volt méltó. Az utóbbi években szalonnasütőt létesítettek, kemencét építettek, ezzel is elősegítve, hogy a lakossági igényekhez igazodva, a projekt zárása után is folytatódjanak a közösségi programok Magyartésen.

A résztvevők közül Kiss-Vincze Barbara a Tési Rémek Éjszakája élményeire emlékszik vissza legszívesebben. Örül annak, hogy a helyiek összefogása ennyi újszerű ötletet megvalósított és jobban megismerhették az itt élők egymást. Szeretné, ha folytatódnának a közösségi összejövetelek a jövőben is.

Bognár Mariann szerint nagyon jó, hogy a gyerekek belenőnek a virágosításba. A gyerekek számára is számos új program született. Imádják a húsvéti tojáskeresést és a mikulásvárás izgalmát.

A gyermekprogramok tetszettek a leginkább Lipcsei Jánosnak is, ám a falunap hiányát is megemlítette.

A városhoz tartozó három településrész 518 főt számlál. A 4 év során megvalósult 59 programon több mint 1500-an vettek részt. A tájékoztató legvégén a megjelentek felvetéseire, kérdéseire Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Agócs Lászlóné bizottsági elnök adta meg a választ.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.