Jelentős fejlesztési források érkeznek térségünkbe

Gémes László balról és Farkas Sándor.

A napokban sajtótájékoztatón ismertette a megye TOP pályázattal érintett, és más forrásbővítési lehetőségeit Farkas Sándor miniszterhelyettes és Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke.

Gémes László elmondta, hogy a megyei közgyűlések feladatul kapták a Kormánytól a megyei fejlesztési stratégiák elkészítését. Ez az Integrált Területi Program három prioritás tengelyre épül. Az első kettő inkább fejlesztési, míg a harmadik vegyes, a fejlesztések mellett a szociális alapból finanszírozott egyéb programok tartoznak ide. Az első prioritásban kapott helyet a helyi gazdaságfejlesztés. A megye 60 településének fejlesztése úgy épül fel, hogy a járásvezető települések külön, a fenntartható városfejlesztés sorban szerepelnek. Ide tartozik Kistelek, Csongrád és Szentes. Külön kategóriában pályázhat a két megyei jogú város, és egy másikban a kistelepülések.

 A második prioritás teljes egészében az energetika területeit öleli fel, mint az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. Jogcím továbbá a fenntartható energia hatékonyság. A harmadik blokkban a foglalkoztatás politikának, gazdaságfejlesztési együttműködéseknek az erősítése, valamint a szociális város rehabilitáció és a humán fejlesztések, pl. a megyei, helyi identitást fejlesztő programok élveznek támogatást. Ide tartozik még a bölcsődék, óvodák, iskolák teljes felújítása is. A három prioritásra 85,6 milliárd forintot kapott a megye első körben, majd az igények részletes, pontos egyeztetése után a Kormány ezt az összeget 94 milliárd forintra egészítette ki. Azonban a megyei jogú városok részére érkező forrás kiegészítésekkel együtt a támogatási összeg már meghaladja a 110 milliárd forintot. Ennek egyharmadát kapja a két megyei jogú város, az összes többi település pedig osztozik a fennmaradó összegen a fentebb írtak szerint.

A már elbírált és folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban Farkas Sándor miniszterhelyettes adott tájékoztatást. A közlekedésfejlesztést ösztönző pályázatban a Szentes- Mindszent – Hódmezővásárhely összekötő út 4,4 kilométeres szakaszára közel 800 milliós forrás lett jóváhagyva – mondta. A Szarvast Szentessel összekötő út további 5,4 kilométeres szakaszának felújítása válik esedékessé közel 1,1 milliárd forint értékben, valamint a magyartési bekötő út 2,1 kilométeres szakasza készülhet el 541 millió forintból. Eperjes zsáktelepülés megközelíthetősége is javulhat a Fábiánsebestyén – Eperjes –Gádoros összekötő út mintegy 7,1 kilométeres szakaszának felújításával. Erre a célra mintegy 1,3 milliárd forintot szán a kormányzat – sorolta.

Az élhető települések programból az eperjesi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére mintegy 100 millió, Fábiánsebestyénben a művelődési ház felújítására 200 millió forintot, továbbá a Mindszentet Szegvárral összekötő kerékpárút kialakítására 1,3 milliárd forintot hagyott jóvá a kormányzat. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázatban Eperjes község 78 milliós forrásra számíthat.  

Gémes László kiegészítésként hozzáfűzte, hogy Szentes pályázott az élhető települések fejlesztési programjában, részünkre 5 milliárd forint van előzetesen megállapítva, ami kiegészül a kórház Gyógyfürdője részére a Román – Magyar Operatív, mint stratégiai programban megítélt több mint 1 milliárd forintos forrással. Csongrád és Szentes a megyei turisztikai nagypályázatban is érdekelt – hallhattuk, ahol a Kurca és a Tisza, mint aktív turisztikai fejlesztések, jutnak elengedhetetlen forrásokhoz.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.