Mentőközpont és állatsimogató – Bővül a befogadható állatok köre

A Szentesi Természet,- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány pályázatot nyújtott be az Agrárminisztériumhoz a mentett állatok röpdéjének és kifutójának fejlesztésére – ismertette Farkas Sándor miniszterhelyettes az Alapítvány Bocskai utcai székhelyén tartott tájékoztatón a napokban. Hallhattuk továbbá, hogy a sikeres pályázattal elnyert 1,5 millió forint ez év májusa és októbere között szolgálja a vállalt fejlesztési célt.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrár-miniszterhelyettes megtekintette az Alapítvány gondozásában jelenleg tartott állatok tartási körülményeit, az itt végzett, a gyermekek bevonásával történő foglalkozásokról is ismereteket szerzett, valamint megismerte a mentési és gyógyászati adottságokat. Elismeréssel szólt a sérült állatok védelméért folytatott tevékenységről, az itt folyó életmentő gondoskodásról.

Nagy Tímea, a mentőközpont vezetője elmondta, hogy a délalföldi mentési feladatokra figyelemmel pl. teljesen biztonságos róka kifutó létesítésre is szükségük van. Továbbá minden egyes madár fajnak az előírásoknak megfelelő méretű röpdéket kell megépíteniük, hiszen kerültek már olyan helyzetbe, amikor nagy mennyiségű ellátott madár elhelyezését csak nehézségekkel tudták megoldani.  

Érdeklődésünkre Nagy Tímea beszélt arról, hogy tartósan sérült fehér gólyáktól a kameruni törpe kecskéig, mintegy húsz féle állatról gondoskodnak. Köszönettel szólt Gémes László a Megyei Közgyűlés elnöke az állatok napi élelmezését szolgáló támogatásáról, de rendszeres a lakossági támogatás is pl. konyhai hulladékokkal. Komoly összefogás jött létre az évek folyamán az itt tartott állatok ellátásáért – mondta.

Több száz gyermek önkénteskedik az állatok körül éves szinten. Hetente pedig tanórákon fogadják a gyermekeket, 4-5 csoport érkezik és ismerkedik a telephelyen folyó munkával. Hétvégenként is nyitva van az állatsimogató, a családok a gyermekekkel szívesen választják szabadidős programként az intézményt. A nyár folyamán pedig táborokat szerveznek a gyerekeknek – tette hozzá Nagy Tímea.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.