Alkotások a pandémia alatt – Kiállítás a könyvtárban

Március 11-én nyílt a Szentes Városi Könyvtárban a Művelődési Központ Kézimunka Szakkörének kiállítása. A szebbnél szebb hímzéseket, míves húsvéti tárgyakat, varrott és festett kézműves munkákat, gobelineket Almási Jánosné szakkörvezető ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállított alkotásokban az a közös, hogy a pandémia időszakában készültek.

A megjelentek megemlékeztek a közelmúltban elhunyt szakkörvezető, Szemerédi Endréné Irénke négy évtizedes elkötelezett munkásságáról, mellyel a szakkör összetartó, kollektív közössége, alkotó tevékenysége mind a mai napig eredményesen működhet, s immár a 11. kiállítást rendezhették meg. Távozott a napokban sajnálatos módon a szakkör egyik tagja, Pásztor Antalné is. Egy perces néma felállással adóztak emléküknek.

Almásiné Erzsike megnyitóként kiemelte, hogy az alkotási vágy mellett a szakkör tagjait a hagyományok megőrzése is motiválja. A varrottas technika értékei ma már inkább a lakástextíliák által őrzött. Beszélt az egyes tájegységek népviseleteiben tovább élő szín- és mintagazdagságról is. A szegényebb eleink a saját kezükkel teremtették meg a mindennapi öltözködésük, használati tárgyaik jelentős részét. Elkészítették a stafirungokat, lakástextileket, de még az ékszereket is, amelyek a paraszti élet mindennapi vágyai, az érzelmek és szépérzék termékei. A mi asszonyaink 120 darabos eredeti minta gyűjtemény alapján készült kollekciót hoztak létre. A szövés, varrás, horgolás, kötés tudományának ősi gyökereiből táplálkozó alkotások őrzik az autentikus örökséget, de az alkotó képzelet is szárnyal pl. a szatén szalagok újszerű felhasználásában, zokni cicákban, behorgolt flaskáknál, stb. A 42 év tapasztalata, a szeretett tevékenység gyakorlása sokunk számára könnyebbé tette az elmúlt két év félelemmel, betegségekkel terhelt időszakait.

 A kiállítás 26 kiállító munkáiból március 31-ig látogatható.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.