Bach muzsikája orvosság – Négy programmal csatlakozik városunk az országos fesztiválhoz

Március 10-én, a Városházán sajtótájékoztatón ismerhettük meg az idei országos Bach Mindenkinek Fesztivál üzenetét, valamint a fesztivál keretében városunkban rendezendő komolyzenei eseményeket.

Szentes immár harmadízben csatlakozott az ország legjelentősebb komolyzenei koncertsorozatához. A sajtótájékoztatón részt vett Kovács Zalán László fesztiváligazgató, Balla Tímea koordinátor és Bácskai József szervező, városunk képviseletében Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Nagy János orgonaművész, Szentes Város Díszpolgára, Andor Csilla énekművész és Fehér Csaba református lelkipásztor, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség képviseletében.

Szentes Város Polgármestere örömmel szólt arról, hogy a pandémia évei után idén március 22. és 27. között négy meghatározó komolyzenei hangversennyel csatlakozik városunk a fesztiválhoz. Március 22-én reggel 8 órától rendhagyó énekóra lesz a Szent Anna templomban, amikor Nagy János címzetes igazgató úr a zeneszerző életéről tart ismertetőt a diákoknak, orgonaműveiből mutatva be részleteket.

18 órától a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara Gömöri Balázs őrnagy vezetésével és Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas énekművész közreműködésével ad hangversenyt a Református Nagytemplomban. Közreműködnek a Lajtha László AMI művésztanárai. Március 24-én folytatódik a rendhagyó énekóra. 9 órától ugyancsak Nagy János tanár úr várja a tanulókat a közös foglalkozásra. Majd a Szent Anna templomban szólaltat meg Bach műveket Andor Csilla énekművész, Takács Gabriella (tanár fuvolán) és Nagy János tanár úr orgonán. A műsort Prof. Dr. Homoki- Nagy Mária ismerteti. A hangverseny kezdete 16 óra. Arról, miért fontos városunknak részt venni egy országos fesztivál rendezésében, a Polgármester úr azt mondta: Bach muzsikája gyógyít, a zene megoldást jelent az emberek közötti kommunikációban, s kiutat is mutat az elmúlt időszak traumáiból.

Fehér Csaba református lelkipásztor hozzátette, hogy nagy megtiszteltetés a gyülekezet számára, hogy helyszínt biztosíthat a gyermekek lelkét az áhítathoz segítő komolyzenei program számára. Bach muzsikája üzen a nyugalomról, a megbékélésről a hallgatósága számára. Nagyon fontos – mondta, hogy az ifjúság befogadóvá váljék a muzsika iránt.

Nagy János címzetes igazgató, orgonaművész-tanár megemlékezett a korábbi komolyzenei hangversenyekről és invitálta a szentesieket az ideiekre. Persze a meghívás nem csak a diákoknak, minden felnőttnek is szól, akik szívesen hallgatják Bach muzsikáját és szeretnének az életéről többet megtudni.

-Az előző évben online fesztivált rendeztünk, amelyet 31 helyszínről közvetítve csaknem 200 ezer ember követett – említette Kovács Zalán László fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón. Ebben az évben ún. hibrid fesztivállal készülnek, amikor számos koncertet követhetnek a nézők a honlapjukról és Facebook oldalukról élőben.  https://bachmindenkinek.hu/

Megtudhattuk, hogy a hangversenyek ingyenesek, azonban jótékonysági célt idén is kitűztek. A támogatásokat az Országos Gyermekmentő Alapítvány számára adják át. A fenti honlapjuk „Adomány” rovatában találhatóak a részletek. A szentesi Református Templomban tartott nagykoncert bevételét pedig a városi sportcsarnok újjáépítésére ajánlják fel. A fesztiváligazgató arról is szólt, hogy az év folyamán több kisebb programot terveznek még, nagyobbrészt a határon túli magyarság zeneszerető közönségére gondolva.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.