Fókuszban az orosz-ukrán konfliktus – Farkas Sándor értékelése és adományai

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes március 2-án sajtótájékoztatót tartott az orosz-ukrán háborús események kapcsán képviselt kormányzati álláspontokról. Arról is beszámolt, hogy személyes adománnyal segíti a bajbajutott kisgyermekes családokat.  

Farkas Sándor elmondta, hogy a kormányzat eddig 30 tonna élelmiszer adománnyal, 100 ezer liter üzemanyaggal támogatta a háború sújtotta ukrajnai térség lakosságát. Szolgálatot teljesít továbbá ezeken a területeken a magyar egészségügyi védelmi szolgálat is. Megerősítette, hogy felelős beszédre és cselekvésre van szükség ebben a nehéz helyzetben. Továbbra is az a kormányzat álláspontja – mondta – hogy a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia. Magyarország továbbra sem vesz részt a háborús konfliktus támogatásában fegyverekkel, lőszerrel, és nem enged át ilyen szállítmányokat a határain. Országunk a békében érdekelt, a biztonságunk az első. Védeni kell ugyanakkor országunkat a háború gazdasági következményeitől is – jegyezte meg.

Feladatunk azonban a háború elől menekülők fogadása, ellátása, segítése. Eddig 752 menekült igényelt szállást. A Katasztrófavédelmi Központok Operatív Törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat. Megyénkben a Megyei Védelmi Bizottság látja el ezt a feladatot. Ma az várható, hogy hosszabb ideig tartó segítségnyújtásra kell berendezkedni. Ebben az értelemben Szentesen több helyszínen történik az adományok fogadása, Csongrádon két helyen veszik át a felajánlásokat, és számlaszámot is nyitottak a pénzadományok gyűjtésére. Sándorfalván a polgármesteri hivatalban gyűjtik a felajánlásokat. Kistelek önkormányzata pedig ma 150 ezer forint támogatás átutalásáról döntött. Mindszenten már az első segélyszállítmányt célba juttatták, tovább folytatják a gyűjtést. Bakson, Eperjesen és más kis településeken az egyházak a templomokban veszik át a támogatásokat. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes babaápolási cikkeket ajánlott fel a bajbajutott kisgyermekes családok számára.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.